navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Avionom, kojeg je popravio na terasi kuće, leti skoro 30 godina

Aytekin Turgut iz distrikta Ilkadim, 1989. dobio je pilotsku dozvolu i iste godine od Agencije za avijaciju Turske (THK) kupio avion model Piper PA iz 1950. godine

Objavljeno: 21.11.2018. u 13:02
get url
text

Stomatolog iz Samsuna, u Turskoj, Aytekin Turgut (72), skoro tri decenije leti avionom iz 1950. godine kojeg je popravio na terasi kuće, javlja Anadolu Agency (AA).

Turgut je 1989. dobio pilotsku dozvolu i iste godine od Agencije za avijaciju Turske (THK) kupio avion model Piper PA iz 1950. godine. Letjelicu je rastavio i pomoću krana prebacio na terasu trospratnice. Nakon osam mjeseci zahtjevnog rada, avionu je vraćen prvobitni izgled.

Nakon što je avion postao operativan, Turgut ga je kranom spustio s terase i prebacio do nekadašnjeg aerodroma u Samsunu. Kasnije je avion prebačen do piste Više škole za civilnu avijaciju Univerziteta u Samsunu, a Turgut od tada koristi svaku priliku za letenje.

Član je Kluba za sportsku avijaciju u Samsunu, a stečena znanja i iskustva voli prenositi mladima. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) pojasnio je kako je letenje njegova najveća ljubav i da je želio ostvariti snove zbog čega je i kupio avion.

-Kao dijete sam sanjao da budem pilot. Volim letjeti. Postao sam stomatolog i kasnije sam želio iskoristiti slobodno vrijeme i ostvariti san iz djetinjstva - kazao je Turgut.

Dodao je kako nije imao adekvatan prostor za skladištenje aviona kojeg je kupio, zbog čega ga je počeo popravljati na terasi kuće. Avion je u potpunosti obnovio i doveo u operativno stanje. U ostvarivanju sna pomogle su mu i kolege tehničari.

Istakao je kako mu niko nije vjerovao da je avion popravio na terasi.

-Kad sam ga tek kupio bio je u veoma lošem stanju. Svaki djelić sam uzeo u ruke. Najveća podrška su mi bila supruga i djeca. Zajedno smo radili. Kada nisam imao pacijenata, trčao bih kući da popravljam avion - rekao je Turgut.

Dodao je kako su krila namontirana na aerodromu nakon čega je obavljen i testni let.

-Nakon toga sam počeo redovno letjeti. Uprkos poodmaklim godinama, letim skoro 30 godina. To me čini zdravim - rekao je Turgut koji namjerava letjeti sve dok to bude mogao.

Ljubav prema letenju prenio je i na djecu. Jedan sin je danas pilot u privatnoj aviokompaniji, a drugi skače s padobranom kad god je to moguće.