Izraelska vojska je saopćila da je započela zračni napad na pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju. U saopćenju izraelskih vojnih snaga se navodi da njihovi avioni izvode napade na Gazu.

- Naši vojni avioni gađaju terorističke mete u Gazi - navodi se u saopćenju, bez više detalja, prenosi agencija Anadolija.

Nije navedeno kojim oružjem je izveden napad u kojem je pogođen autobus niti se govori o pričinjenoj šteti.

U saopćenju se dodaje da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno 80 raketa, napominjući da su aktivirane i sirene za zračnu opasnost.

Izraelski mediji su također naveli da je jedna od raketa ispaljenih iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju, napominjući da je teško ranjena jedna osoba.

Izraelske vlasti šalju dodatne vojne snage na granicu s Gazom zbog rasta tenzija koje su eskalirale sinoćnjim izraelskim napadom u toj palestinskoj enklavi i sukobom s vojnim ogrankom Hamasa.

Izraelska vojska saopćila je da je na sastanku načelnika Generalštaba Gadija Eizenkota sa komandantima izraelske vojske odlučeno da se Južnoj komandi vojske pošalju dodatne snage.

Sinoć je izraelska vojska izvela napad u Gazi i sukobila se s borcima Hamasove brigade Ezzedine al-Qassam. U napadu su ubijena sedmorica Palestinaca i jedan izraelski vojnik. Među poginulim je bio i jedan od komandanata Hamasove brigade.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Khan Younisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezzedine al-Qassam.