open-navfaktor-logo
search
Malo čudo u Pennsylvaniji
Avion se srušio u šumovitom području, otac i kćerka spašeni zahvaljujući njenom iPad-u
Avion koji je u nedjelju poletio s međunarodnog aerodroma Wilkes-Barre Scranton u gradu Pittston, Pennsylvania, nestao je na radaru ubrzo nakon polijetanja, saopćila je državna policija Pensilvanije.
17.11.2021. u 09:06
get url
text
Pronađeni otac i kćer

Pilot, 58-godišnji muškarac, i njegova 13-godišnja kćer bili su jedini putnici u avionu Cessna 150 s dva sjedišta i jednim motorom.

Uslijedila je opća petosatna potraga.

Avion i njegovi putnici pronađeni su u šumovitom području nekoliko kilometara jugoistočno od međunarodnog aerodroma Wilkes-Barre Scranton.

Istražitelji kažu da su ih uspjeli locirati zahvaljujući signalu sa iPada njegove kćeri.

- Prema onome što čujem i vidim, zapravo ne čujete za preživjele, posebno u području u kojem su se srušili, veoma je šumovito. Morali su proći kroz drveće i sve ostalo. To je definitivno bilo čudo - rekao je za CNN šef James Serafin iz kompanije Bear Creek Volunteer Hose Company.

Nakon što su utvrdili posljednju poznatu lokaciju aviona, spasilački timovi i još 30-ak ljudi počeli su pretraživati po šumi, pazeći da se ne rašire predaleko jer je bilo večer, hladno i snijeg, ali njihova potraga nije uspjela.

Nakon što su spasilačke ekipe identificirale pilota, kontaktirale su njegovu suprugu, koja je čekala muža i kćerku na njihovom odredištu, te dobili broj mobilnog telefona muškarca.

- Oni (spasilački tim) su uspjeli pingovati mobilni telefon i otkrili su da kćerka ima iPad, i sa određenim iPad-ovima možete pingovati signale na njega. Kada smo dobili koordinate, locirali smo ih - kazao je Serafin.

Njih dvoje su pronađeni u prethipotermičnom stanju i s lakšim povredama, saopćila je policija. Oporavljaju se u bolnici.

- Bili su zbijeni jedno uz drugo pokušavajući da se ugriju - dodao je Serafin.

Federalna uprava za avijaciju istražuje uzrok nesreće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.