open-navfaktor-logo
search
Tirana
Avion sa 121 osobom evakuiranom iz Afganistana stigao u Albaniju
Avion sa 121 osobom evakuisanom iz Afganistana i u tranzitu prema Sjedinjenim Državama stigao je rano u petak na aerodrom u glavnom gradu Albanije Tirani.
27.08.2021. u 10:11
get url
text

Kako je objavilo Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije, među putnicima je 11 beba i veliki broj djece.

Oni su primljeni u privremeni prihvatni centar u vojnoj zoni međunarodnog aerodroma "Majka Tereza", a zatim su nastavili s medicinskim pregledima i registracijom.

Građane Afganistana na aerodromu su dočekali ministrica za evropske i vanjske poslove Albanije Olta Xhacka, američka ambasadorica u Tirani Yuri Kim, čelnici oružanih snaga Albanije i predstavnici drugih institucija.

Xhacka je na aerodromu izjavila da Albanci pokazuju solidarnost, gostoprimstvo i velikodušnost.

- Dan za danom morali smo se suočavati s kašnjenjima, novim poteškoćama, novim preprekama zbog sigurnosne situacije. Zato mi je danas laknulo što je prvi avion konačno uspio sletjeti, dovodeći ovdje prvi kontingent. To je zaista uzbudljivo, jer svaki muškarac, svaka žena, svako dijete koje vidite ovdje danas je jedan život spašen od strahota rata i režima koji ih vidi kao neprijatelje koje treba ubiti - izjavila je Xhacka.

Kako je istakla, Albanija je pristala privremeno smjestiti oko 4.000 Afganistanaca, dok se obrađuju njihovi zahtjevi za emigraciju u Sjedinjene Američke Države.

- Ovi pedagozi, umjetnici, intelektualci, aktivisti civilnog društva bili su 20 godina naši saveznici, saveznici NATO-a, vjerovali su u viziju modernog Afganistana i rizikovali su sve da rade s nama kako bi ta vizija postala stvarnost. Bila je obaveza ne napustiti ove saveznike na milost i nemilost talibana, nego učiniti sve što možemo kako bismo im dali priliku da pobjegnu od opasnosti koja im je prijetila u njihovoj zemlji - poručila je albanska ministrica.

Prva grupa državljana Afganistana bit će smještena u hotelima u Draču, a ostali Afganistanci, koji se očekuju narednih dana biće privremeno smješteni u studentske domove u Tirani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.