open-navfaktor-logo
search
Kazahstan
Avion sa 100 putnika se srušio i udario u kuću, najmanje 15 poginulih
Srušio se 19 sekundi nakon uzlijetanja, oko pet kilometara od aerodroma
27.12.2019. u 08:03
get url
text

Najmanje 15 ljudi je poginulo nakon što se kazahstanski avion kompanije Bek Air sa 100 putinika srušio rano jutros neposredno po polijetanju. Kako se navodi, još najmanje 66 osoba je povrijeđeno, od kojih je 50 u bolnici.

Avion kompanije Bek Air je izgubio nadmorsku visinu nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma u Almatiju i probio betonsku ogradu, prije nego što je udario u dvospratnu kuću.

Prema podacima Flightradar24, avion se srušio 19 sekundi nakon uzlijetanja, oko pet kilometara od aerodroma. Snimke i fotografije s mjesta nesreće pored sela Kyzyl Tu pokazuju avion raskomadan u nekoliko dijelova, koji se prednjom stranom zabio u kuću.

Avion Fokker 100 je poletio prema glavnom gradu Nur-Sultanu, saopćio je kazahstanski Odbor za civilno zrakoplovstvo. Jedan od preživjelih kazao je za Tengrinews da je čuo "zastrašujući zvuk" prije nego što je avion počeo gubiti visinu. Vlasti nisu nagovijestile mogući uzrok nesreće.

Zrakoplovni odbor saopćio je kako prekida sve letove prevoznikom Bek Air i avionima Fokker 100 dok se ne otkriju rezultati istrage, javlja Reuters.

Ovo nije prva avionska nesreća u Almatiju, podsjeća CNN. Naime, 29. januara 2013. godine putnički avion koji je letio iz grada Kokshetau na sjeveru zemlje srušio se pokraj Almatija pri čemu je poginulo 20 ljudi. Mjesec ranije, u decembru 2012. godine, 27 osoba je poginulo kada se vojni avion s kazahstanskim pripadnicima sigurnosnih snaga srušio na jugu zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.