open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Avdović: Ako uskoro ne potpišemo granski kolektivni ugovor, blokirat ćemo saobraćaj
Ukoliko se uskoro ne potpiše granski kolektivni ugovor, bez kojeg rade 33. mjesec (istekao 7. februara 2019. godine), radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 3.000, svoja prava tražit će na novim protestima, petima po redu.
04.11.2021. u 08:18
get url
text

Potvrdio nam je to Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima Sindikata zdravstva KS, i dodao da su se na ovaj korak odlučili nakon, kako je kazao, višemjesečnog bahatog i ignorantskog odnosa trenutne Vlade KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, prema zdravstvenim radnicima.

Informacija pred zastupnicima

Sindikat zdravstva KS uputio je svim zastupnicima Skupštine KS informaciju o nepotpisivanju granskog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva, ponukani, kako navode, neradom i nezainteresovanošću pregovaračkog tima Vlade KS za taj proces i činjenicom da je nedavno i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde potpisan granski kolektivni ugovor za sve uposlenike u zdravstvu, a ranije i u Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

- Ukoliko se ova naša višemjesečna agonija ne riješi, ukoliko danas na Skupštini niko ne postavi to pitanje, ako nakon pitanja sjednica bude prekinuta kako se to ranije dešavalo ili ako bude dat odgovor kako smo mi odbili nešto, što nije istina, mi ćemo peti put svoja prava tražiti na ulici, ali ovog puta uz blokadu saobraćaja i uz sve zakonom dozvoljene mjere koje možemo iskoristiti kako bismo postigli svoj zakoniti cilj – istakao je jučer Avdović.

Iz Sindikata naglašavaju kako su do sada u dva navrata svjedočili nezakonitim radnjama u vidu potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora za, kako navode, samo jednu grupu radnika u zdravstvu – doktore medicine.

- Zašto smo se obratili zastupnicima? Vladak KS je ta koja je imenovala pregovarački tim i oni polažu račun za svoj, u ovom slučaju, nerad i nesposobnost, upravo zastupnicima. Mi smo se krajem marta prvi put sastali sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva, i Amrom Isić, pomoćnicom u tom ministarstvu, nakon što je Skupština odlučila da se taj naš problem mora brzo riješiti. Prvi sastanak smo održali 12. aprila na kojem je jedini put prisustvovao i tadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakib Katana. Nakon toga, održana su još svega dva sastanka kada je pregovarački tim Vlade KS bio u, da tako kažem, punom sazivu. Na oba sastanka od nas su tražili da potpišemo kolektivni ugovor samo za zdravstvene radnike, znajući da je to nezakonito i da mi nećemo biti dio prljavog posla kojim se krši zakon – objašnjava Avdović.

U nemoći da izađe na kraj sa pregovaračkim timom Vlade KS, Sindikat zdravstva KS zatražio je da ih primi premijer Edin Forto koji im je tražio da mu dostave prijedlog granskog kolektivnog ugovora i 9. jula zamolio da mu predstavnici Sindikata daju samo sedam dana kako bi se očitovao. Nakon toga, svaki kontakt sa Fortom, kako kažu u Sindikatu, bio je nemoguć. 

- Od tada nikada nismo dobili nijednu riječ od Forte, a na svaki naš pokušaj da se ponovo sastanemo vješto je izbjegavao uz objašnjenje da je to u nadležnosti resornog ministarstva i pregovaračkog tima te da to nije njegov posao. S druge strane, od kraja marta do danas mi od ministarstva zdravstva i pregovaračkog tima nismo dobili nijednu zvaničnu ponudu. Nikada nam nisu dostavili projekciju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS sa uvjetima iz granskog kolektivnog ugovora. Na dva sastanka iz zavoda su došle dvije osobe potpuno nespremne i bez ikakvog materijala. Jedna od njih je čak kazala "kako joj nije jasno zašto su je poslali jer nije upoznata šta mi tražimo niti ima uvid u projekciju finansijskog plana zavoda i da li ona uopće postoji" – govori Avdović.

Kaže kako je informacija koja je poslana na Skupštinu, ustvari izvještaj Sindikata zdravstva KS o onome što je u prethodnom periodu trebao uraditi pregovarački tim Vlade KS, a nije.

- Ako je Skupština imenovala pregovarački tim, onda tražimo da se postavi pitanje odgovornosti i utvrdi ko je kriv što još nemamo granski kolektivni ugovor. Mišljenja sam i da zastupnici koji barem periodično ne postave pitanje – dokle se došlo sa potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora, također snose krivicu jer ne traže izvještaj o radu tima kojeg su sami ovlastili da se dogovor postigne. Imali smo situaciju da je ranije na sjednici Skupštine zastupnica Bibija Kerla postavila pitanje potpisivanja granskog kolektivnog ugovora nakon čega je data pauza koja je trajala pet sati. No, u međuvremenu se potpuno promijenila klima u skupštinskim klupama tako što su tzv. "doktorski lobiji" odradili posao koji su trebali. Sjednica je prekinuta i drugi put kada je isto pitanje Forti postavila zastupnica Bilsena Šahman – navodi Avdović.

Iz Sindikata zdravstva KS ističu kako im je ministar Vranić otvoreno kazano "da nikada neće potpisati nešto što se zove granski kolektivni ugovor".

- Na ranijem sastanku kada sam pitao ministricu pravde i uprave Darju Softić Kadenić, tri dana nakon njene inauguracije, – da li je moguće da ministarstvo šuti na nezakonit stav ministra Vranića o tome da on nikada neće potpisati granski kolektivni ugovor, nije mi odgovorila, a Vranić se okrenuo i u lice mi rekao: "Pa, tužite me" – kaže Avdović.

Rade nacrno

Naglašava da u ovom trenutku nijedan sindikat zdravstvenih radnika nema potpisan ugovor o radu, što znači da svi rade nacrno.

- Mi svi radimo u skladu sa odredbama ugovora o radu koji je zaključen sa poslodavcem. To znači da naš rad nije nezakonit, ali je svako isplaćivanje plaće, bez postojećeg kolektivnog ugovora, nezakonito – naglašava.

Također dodaje da je Sindikat posljednjom tužbom od prije nekoliko mjeseci uspio strukovni ugovor ljekara oboriti na sudu i proglasiti ga nezakonitim, ali i ništavnim.

- U presudi piše da sve ono što proizilazi iz toga, a to su njihove plaće i koeficijenti, također su ništavni. Zavod zdravstvenog osiguranja tada je već bio oštećen za 28 miliona KM. Cifra se u međuvremenu popela na 31 milion maraka. Sada je i ljekarima istekao strukovni ugovor, pa neka Vlada KS opet izvoli i potpiše ga ponovo samo sa jednim profilom u zdravstvu. Poručujemo da ćemo ga po treći put oboriti na sudu. No, iskreno se nadam da je, nakon ove dvije presude, Vlada KS napokon shvatila da se više ne smije upuštati u nezakonite radnje – dodaje Avdović.

Podsjećanja radi, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 2. septembra 2019. godine. Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine. U međuvremenu su odustali od svega, osim od usklađivanja koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.