open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Avdović: Ako Forto sa doktorskim sindikatom potpiše kolektivni ugovor, idemo u potpunu obustavu rada
Sve se glasnije govori kako je Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo, obećao čelnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS da će sa njima do kraja decembra potpisati Strukovni kolektivni ugovor koji im je istekao 01. novembra.
03.12.2021. u 14:22
get url
text

Ako se to dogodi, bit će to, kaže Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS i Sindikata zdravstva KS, drugi put da je Vlada KS, na čijem je čelu Forto, sa doktorskim sindikatom umjesto Granskog, potpisuje Strukovni kolektivni ugovor kojeg Zakon od radu Federacije BiH ne prepoznaje.

VEZANI TEKST - Selimić: Krijući su potpisali Strukovni kolektivni ugovor; Hočko: Nema logike da budete izjednačeni sa doktorima

Podsjetimo, Forto je to isto uradio i u decembru 2019. godine, kada je tadašnja vladajuća "šestorka" sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo potpisala Strukovni kolektivni ugovor.

Ne poštuju i ne provode presude suda

Time je doktorima i stomatolozima i dalje nastavljena isplata plaća po uvećanom koeficijentu koji im je 2017. odobrila tadašnja Vlada KS, na čelu sa Elmedinom Konaković, a to isto godinu kasnije, 2018. potvrdio Adem Zolj, u to vrijeme premijer.

No, najnevjerovatnije u cijeloj priči je, dodaje Avdović, što se u svemu zaobilaze, ne poštuju i ne provode presude koje su na kantonalnim i federalnim sudovima u prethodnim mjesecima presuđene u korist Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Podsjetimo, četiri su presude, jedna Kantonalnog suda u Sarajevu, dvije Vrhovnog suda FBiH i jedna Ustavnog suda FBiH, koje su presuđene u korist radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

Posljednja je sa Vrhovnog suda Federacije BiH, na adresu Sindikata radnika u zdravstvu KS, stigla 17, a donesena je 02. jula prošle godine, čime je četvrti put poništen Strukovni kolektivni ugovor Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i proglašen ništavnim, što za posljedicu ima da sve što je proizašlo iz istog također je ništavno.

- Sve te presude mjesecima stoje u ladicama i ne provode se, a zakon krše upravo oni koji bi ga trebali provoditi, a to je Vlada KS i premijer na njenom čelu - ističe Avdović, koji je i član pregovaračkog tima Sindikata zdravstva KS sa Vladom KS.

Novim strukovnim ugovorom ljekari bi, navodi Avdović, dobili povećanje koeficijenta za 0,30. To znači da bi na postojeću plaću doktori medicine, specijalisti i subspecijalisti dobili od 540 do 660 KM.

- Oni već sada u ukupnoj težini isplate plaća iz Zavoda za javno zdravstvo KS čine više od 40 posto. Sa novim povećanjem popeli bi se na više od 50 posto – pojašnjava Avdović.

S druge strane, prvi put do sada od početka štrajka radnika u zdravstvu 02. septembra 2019. godine, pregovarački tim sindikata je, dodaje Avdović, od ministra zdravstva Harisa Vranića dobio ponudu da se medicinskoj sestri na plaću da 40 KM.

- Nama na sastancima pregovarački tim Vlade KS samo još ne traži dentalne kartone, dok se od dr. Izeta Hočka, predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, ne traži ništa – ističe Avdović.

Ukoliko se zaista desi da Forto sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpiše kolektivni ugovor, već u naredni ponedjeljak će Glavni odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS održati sastanak na kojem će definirati dalje korake.

- Nije isključeno da se donese odluka o potpunoj obustavi rada za koju oni nama govore da se ne smije desiti jer dovodimo u pitanje zdravlje i život ljudi. Ako komunalne službe ovih dana na protestima mogu zaprijetiti potpunom obustavom, što je također u jednu ruku ugrožavanje zdravlja i života ljudi jer niko ulicom neće moći proći od smeća, kao izvora zaraze, zašto to mi ne možemo?! Ako se donese takva odluka, to znači da će u zdravstvene ustanove moći ući samo životno ugroženi. Mi ne znamo šta više da radimo jer smo u proteklim mjesecima iscrpili sve opcije, i pregovore, i proteste, i presude, i žalbe – istakao je Avdović.

VEZANI TEKST - Kome je Forto obećao Kolektivni ugovor i ko po zdravstvenim ustanovama skuplja potpise radnika

Spomenimo i to da je Forto danas na press konferenciji, na pitanje novinara – zašto se na potpis kolektivnog ugovora u zdravstvu čeka tri godine – odgovorio "kako je to pitanje za sindikate koji su, kako je kazao, odbili potpisati prijedlog".

Vlada KS nije dostavila nikakvu ponudu

Avdović međutim kaže kako pregovarački tim Vlade KS do sada nikada zvanično nije dostavio nikakvu ponudu, osim one 12. novembra, u kojoj se medicinskoj sestri nudi povećanje plaće u iznosu od samo 40 KM.

Podsjećanja radi, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 02. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine. U međuvremenu su odustali od svega, osim od usklađivanja koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 07. oktobra i 19. decembra, treći je održan 09. jula prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.