open-navfaktor-logo
search
Zasjedao odbor
Avdo Huseinović i Rifat Škrijelj među kandidatima za dodjelu Šestoaprilske nagrade Sarajeva
Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini, jučer je na svojoj sedmoj sjednici utvrdio izvještaj o svom radu i zajedno s utvrđenim prijedlozima odluka za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini, uputio ga Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje.
03.03.2022. u 10:59
get url
text

Javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren  45 dana, do 20.01.2022. godine. U roku utvrđenom u Javnom pozivu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva dostavljeno je 38 prijedloga i 20 podrški prijedlozima za 24 kandidata za dodjelu nagrade.

Odbor u sastavu: Nihad Uk, predsjedavajući, Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg,  Biljana Lazarević, Almedin Miladin, Elvedin Korora, Drago Jurić, Adi Škaljić, te istaknuti javni radnici prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Ante Domazet, Ahmed Imamović, Igor Baroš, Muhamed Gafić i dr. sci. Mirsada Murtić, razmatrao je pristigle prijedloge u skladu sa Odlukom o uvjetima i načinu dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i usvojenim Poslovnikom o radu Odbora.

Odbor je utvrdio Izvještaj o svom radu za Gradsko vijeće. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge kandidata za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini.

Po dva kandidata među kojima će Gradsko vijeće izabrati dobitnika, Odbor je predložio u sljedećim oblastima:

- u oblasti kulture i umjetnosti – Avdo Huseinović i Damir Imamović

- u drugim oblastima rada i stvaralaštva – Borislav Boro Kontić i Mensur Bektić.

Za dodjelu Nagrade u oblasti privrede predložen je jedan kandidat - Privredno društvo za promet i usluge Alternativa d.o.o. Sarajevo.

Za dodjelu Nagrade u oblasti nauke i obrazovanja predložen je, također, jedan kandidat - prof. dr. Rifat Škrijelj, dok je za dodjelu Nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen - prim. dr. Željko Ler. 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva će, u skladu s Odlukom o uslovima i načinu dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, razmotriti i donijeti konačne odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2022. godini na sjednici koja se planira održati sredinom marta, saopćio je Grad Sarajevo.                                                                                                    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.