open-navfaktor-logo
search
Neprimjeren kontakt
Avdo Avdić: Tegeltija kontroliše one koji ga jedini mogu razriješiti
Jasno je sa snimka da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom. Meni su 20 do 30 puta uzimali pare iza leđa u moje ime, rekao je advokat Vlado Adamović
24.05.2019. u 12:09
get url
text

Iako pravnici nakon objave videosnimka razgovora predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije s Nerminom Aleševićem o tekućim predmetima, smatraju da je teško bez sumnje dokazati korupciju, oni ostavljaju mogućnost da se radi o neprimjerenom kontaktu.

Novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je i objavio tekst i videosnimak na kojem se vidi razgovor između Tegeltije i Aleševića, kao i predaja novca inspektoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marku Pandži, navodi da je Milan Tegeltija nekoliko puta u svojim javnim istupima govorio da se on i članovi VSTV-a ne mogu baviti konkretnim predmetima.

-Potencirao je i navodio da je njima zakonski zabranjeno da imaju kontakte i da komentarišu predmete. Međutim, sad se vidi u ovom slučaju da to nije tako. On tvrdi da je ovog posrednika Pandžu iz SIPA-e vidio dva puta u životu. Pa kako je onda predsjednik VSTV-a pristao da mu čovjek kojeg je dva puta vidio u životu dovede čovjeka kojeg nikad nije vidio u životu i da pričaju o nečemu o čemu ne smiju, formalno? Znači, u najmanju ruku, on bi trebao zbog toga da odstupi - smatra Avdić.

On problematizira najmanje tri ili četiri sporne rečenice na samom snimku.

-Prvo, kad Pandža dolazi, on kaže: 'Mića, ovo je čovjek o kojem sam ti govorio.' Znači, oni su ranije imali kontakt i pričali su o tom slučaju. Drugo, Tegeltija se obraća ovom čovjeku koji je došao, biznismenu, i kaže: 'Možeš slobodno da pričaš pred mojim kumom Vladom, on je OK, u redu je.' Šta bi to trebalo da može slobodno da priča, a ne bi se smjelo slobodno pričati u medijima? Govori da ovaj postupak baš i nije transparentan. Treća stvar, Milan Tegeltija obećava čovjeku da će on porazgovarati s glavnom tužiteljicom i s postupajućim tužiteljem u ovom predmetu, a ranije je govorio da on ne može da obavlja razgovore s postupajućim tužiteljima o konkretnim predmetima - smatra Avdić.

Ovaj slučaj, tvrdi Avdić, podsjeća na aferu u kojoj je, prije osam godina, nakon medijskih napisa Milorad Barašin smijenjen s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Postupak je pokrenut nakon medijskih i izvještaja Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) o navodnoj Barašinovoj ulozi u aferi krijumčarenja oružja iz BiH u zemlje koje su pod embargom Ujedinjenih naroda (UN).

-Milorad Barašin je imao neprimjerene kontakte i lagao je javno da nije imao kontakte. Naravno, to je narušilo ugled Tužilaštva BiH i on je poslije toga razriješen. Njega je imao ko da razriješi. Njega je s dužnosti razrješavao VSTV. Milana Tegeltiju mogu razriješiti samo dvije trećine članova VSTV-a, a on te dvije trećine kontroliše. Onda ne možete očekivati da će Tužilaštvo, koje je pod kontrolom tog VSTV-a, poduzeti bilo koju procesnu radnju protiv predsjednika VSTV-a i sve će ići u postupak zataškavanja same njegove odgovornosti - smatra Avdić.

Sudija Suda BiH Branko Perić medijima je rekao da se radi o neprimjerenim kontaktima.

-Problem je što predsjednik VSTV-a održava kontakte sa strankama o sudskim postupcima. On to nema pravo, ne samo on već nijedan član VSTV-a nema pravo da održava kontakte s bilo kakvim ljudima koji imaju sudske sporove - kazao je Perić.

Bivši disciplinski tužilac VSTV-a Arben Murtezić smatra da je važno da odluku u ovom slučaju donesu oni koji su nadležni da odlučuju, koji imaju kompletan predmet pred sobom i da ne daju neke paušalne ocjene.

-Načelno mogu reći da je prije svega važno, kao i u tom predmetu, da niko ne bude sankcionisan ni osuđen, da ne bude donesena nikakva odluka prije nego što se provede temeljit postupak. Nadležni sud će utvrditi koji je to postupak. Suština u tome bila je i kod Barašina i ovdje. Ne može se osuditi čovjek, mislim, ni disciplinski ni krivično na osnovu novinskog članka, pa šta god da je bilo - kazao je Murtezić.

Poredeći slučaj Barašina i Tegeltije, Murtezić kaže da Alešević nije Tegeltijina stranka.

-Mi imamo prekršaje koji se odnose na neprimjerene kontakte sa strankama. Oni čije su one stranke ne smiju stupati u kontakte s njima na neprimjeren način, što znači bez prisustva druge stranke. Ali, kažem, sve u svemu, sve to treba izvagati, sve te činjenice treba izvagati kada se formira predmet - zaključio je Murtezić.

Ovdje se ne radi o neprimjerenom kontaktu, kao u slučaju Milorada Barašina, jer Alešević nije Tegeltijina stranka, čak i ako je dogovoren susret, smatra advokat Vlado Adamović, bivši Barašinov branilac.

-Jasno je da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom u ovom slučaju. Tegeltija ovome Aleševiću čak nije ni rekao: 'OK, uredu je, ja ću to završiti i opet ćemo se sastati u kafani.' Ovdje ne treba raditi dramu zato što je samo u pitanju predsjednik VSTV-a. Kad odlazi Tegeltija, inspektor mu kaže: 'Ništa on nije tražio. Ako hoćeš, ti nešto daj'... Jasno je sa snimka da inspektor nije dogovorio pare s Tegeltijom. Meni su 20 do 30 puta uzimali pare iza leđa u moje ime. U ovoj konstelaciji niko Tegeltiju ne može optužiti - kaže Vlado Adamović.

Komentarišući video razgovora između njega i Aleševića, Tegeltija je u izjavi za medije rekao da je snimak isječen i zakonski vrlo upitan, ali da ne dokazuje njegovu krivicu.

-I na tom i takvom snimku se jasno čuje kako govorim: 'Ja ti sad ništa ne mogu pomoći', te gospodina Aleševića upućujem da mi dostavi dokumente, broj predmeta i postupajućeg tužioca, a što je redovna praksa u VSTV-u po prigovorima stranaka na dužinu trajanja postupka - kazao je Tegeltija.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su formirali predmet o ovom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.