open-navfaktor-logo
search
Stigle i vakcine
Avdić: U HNK pogoršana situacija, definitivno smo u trećem valu
Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić izjavio je u srijedu kako je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pogoršana epidemiološka situacija te da taj kanton ulazi u treći val.
10.03.2021. u 13:50
get url
text

- Definitivno smo u trećem valu i ta uzlazna linija u zadnje vrijeme definitivno se povećava. Ako znamo da je u prošlom mjesecu sedmična incidenca iznosila 57,58 oboljelih na sto hiljada stanovnika, sada je ona već otišla na 170 i prešla na 177 u ovoj zadnjoj sedmici. Sve je to ponovo počelo opterećivati naš zdravstveni sistem i samo u jučerašnjem danu imali smo 12 bolesnika koji su primljeni u bolnicu zbog težih komplikacija - ocijenio je Avdić.

Dodao je kako se nada da taj rast neće ići dalje i da se neće ponoviti onaj deseti i jedanaesti mjesec kada su incidence bile i po 500 jer tada bi, kako je kazao, sigurno došlo do zakrčenosti sistema.

- Nadam se da nećemo doći do te situacije, ali, nažalost, sadašnje indicije nam govore da je taj val u uzlaznoj putanji i da već sada moramo poduzeti sve mjere da se to ne bi desilo - poručio je Avdić.

 Napomenuo je kako je u Zavodu održana i konferencija s predstavnicima inspekcijskih službi, Ministarstva zdravstva i MUP-a HNK na kojoj je također zaključeno da se sve mjere moraju pooštriti a da se sadašnje mjere moraju poštivati, pa makar i kažnjavanjem i zatvaranjem kako bi se sve dovelo do "normalnog fukcionisanja i normalnih brojki".

- Ako pustimo da nam ovo dalje raste mene je strah da ćemo morati preći na online nastavu u školama, zatvarati objekte i drugo - naglasio je Avdić.

 Po njegovim riječima, u HNK je stiglo 550 vakcina AstraZeneca i one će već danas biti distribuirane prema zdravstvenih ustanovama. 

- Njihova distribucija kreće danas i u ova dva dana sve zdravstvene institucije će dobiti količine koje im mogu pripasti - kazao je Avdić.

Dodao je i da su dobili pismeno obećanje da će doze koje su potrebne za revakcinaciju biti dostavljene na vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.