open-navfaktor-logo
search
Aukcija
Autoportret Fride Kahlo mogao bi "otići" za rekordnih 30 miliona dolara
Autoportret Fride Kahlo, latinoameričke umjetnice, mogao bi postaviti rekord na aukciji koja će biti održana ove godine u New Yorku.
23.09.2021. u 09:40
get url
text

Autoportret "Diego i ja" procijenjen je na više od 30 miliona dolara, što je daleko iznad rekorda od osam miliona dolara koji je Kahloino djelo postavilo 2016. godine, navodi se u izjavi aukcijske kuće Sotheby's.

Ironično, to bi također oborilo rekord od 9,8 miliona dolara koji je postavilo Kahloinog muža i koje je bilo inspiracija za njenu sliku, Diego Rivera, 2019.

Umjetnica je autoportret završila 1949. godine, pet godina prije smrti. "Diego i ja" je i posljednji Fridin autoportret.

Kahlo je upoznala Riveru kada ga je zamolila da kritizira njen rad, a usponi i padovi njihove burne veze postali su ključni predmet njene umjetnosti.

- Frida Kahlo globalna je ikona moderne umjetnosti čije je djelo omiljeno u cijelom svijetu - kazala je, između ostalog, Anna di Stasi iz Sothebyja.

Djelo "Diego i ja" (Diego y yo) bit će dostupno javnosti u Hong Kongu od 7. do 11. oktobra, a u Londonu od 22. do 25. oktobra. Zatim će se vratiti u New York na izložbu prije novembarske prodaje, piše CNN.

"Diego i ja" (FOTO: Sotheby's)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.