Kako podsjećaju, nakon dvomjesečne istrage Tužilaštvo Distrikta optužilo je Čolića da je 16. maja prošle godine u stanju teškog pijanstva automobilom "golf IV" velikom brzinom udario u baštu lokala Aščiluk u Gornjem Rahiću, gdje je bio okupljen veći broj gostiju.

VEZANI TEKST - Automobilom uletio u baštu kafića i povrijedio više osoba, jedna preminula

On je tom prilikom nanio teške tjelesne povrede Š. K. usljed kojih je došlo do šoka i smrti oštećenog. Istovremeno, došlo je do nanošenja lakih tjelesnih povreda Z. K. i DŽ. S., ali i izazivanja neposredne opasnosti po njihove živote, kao i živote M. L., A. R., A. M. i drugih lica koja su se tu zadesila.

Pošto je ubrzo uhapšen i stavljen u pritvor, istraga Tužilaštva i Policije Distrikta efikasno je nastavljena, te je završena za nepuna dva mjeseca. Već 13. jula Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Čolića tereteći ga za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

U postupku pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo i optuženi nedavno su zaključili sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim je Elmir Čolić osuđen na kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci. Izuzev odluke o krivičnopravnoj sankciji, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom distrikta Brčko, stoji u saopćenju brčanskog Tužilaštva.