open-navfaktor-logo
search
Javni prijevoz u Sarajevu
Autobuske linije koje postoje 50 godina Šteta predstavio kao nove, posljednji polazak u 21.30 sati, šta poslije?
Autobusi Centrotransa od danas obavljaju prijevoz putnika na još pet linija javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.
18.07.2022. u 21:52
get url
text

Kako su saopćili iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, završena je procedura u vezi s javnim pozivom za izbor operatera na 15 linija javnog linijskog prijevoza.

Tako Centrotrans od danas saobraća na linijama: Dom Armije - Bare, Stup - Rječica, Željeznička stanica - Rajlovac, Dom Armije - Koševsko Brdo i Stup - Smiljevići.

- Od sutra počinje saobraćaj na pet novih autobuskih linija koje godinama nisu redovno saobraćale ili nikako nisu bile u funkciji. Naše opredjeljenje je od samog početka bilo jasno - osluškivanje potreba građana i praćenje stanja na terenu. To je najbolji put za promjenu trenutne situacije i jedan od pravaca djelovanja koji svi trebamo slijediti. Tu smo zbog građana i dužni smo im osigurati sve što će poboljšati kvalitet i standard života - istakao je jučer ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Na svom profilu na Facebooku ministar Šteta pohvalio se fotografijom u jednom od autobusa Centrotransa. Lijepo bi bilo da je Sarajlijama pojasnio i da radnički kuponi GRAS-a ne važe u autobusima Centrotransa, tako da su oni prisiljeni kupovati dva kupona ili uz kupon GRAS-a dodatno plaćati karte u Centrotransu.

Također, ministar je istakao da je riječ o pet novih linija. Postavlja se logično pitanje kako neka linija može biti nova, ako ona postoji 30, 40 ili 50 godina i u međuvremenu je bila nakratko ukinuta.

Mnogi su pohvalili napor nadležnih, ali i upozorili na nedostatke. Nakon što su objavljeni redovi vožnje ovih linija, građani su imali brojna pitanja za nadležne iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

- Red vožnje svaki sat ili dva sata, smiješno. Prijašnji redovi vožnje su bili svakih 20 do 30 minuta. Vikendom razmak dva sata. Sramota. Kakvo ukidanje GRAS-a za Boljakov, kad taj autobus vozi redovno svakih 40 minuta? Završni polasci u 21.30? Šta je ovo, neka kasaba, a ne polumilionski grad - jedan je od komentara na zvaničnoj Facebook stanici Vlade Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Drugi Sarajlija je skrenuo pažnju na činjenicu da u vozilima Centrotransa ne važe kuponi GRAS-a.

- Hoćemo li i dalje posebno plaćati GRAS-ove, a posebno Centrine kupone, to je za građane dupli trošak i predstavlja opterećenje kućnog budžeta za obične ljude ovog grada koji jedva sastavljaju kraj s krajem. 

Ono što je neugodno iznenadilo građane je najava da su posljednje vožnje radnim danima u 22 sata ili u najboljim slučajevima u 22.30, tako da će se građani koji rade druge smjene ponovo morati snalaziti da bi se vratili kućama.

Zanimljivo je da će na liniji Stup - Rječica u toku dana biti samo tri polaska, a posljednji je u 16.45 sati.

Preostale linije koje će u saobraćaj biti puštene u narednom periodu su: Ilidža - Hadžići - Drozgometva, Ilidža - Hadžići - Vukovići, Ilidža - Osjek, Otoka - Boljakov Potok, Nedžarići - Dobrinja, Drvenija - Pofalići, Stup - Vogošća, Stup - Dobroševići, Tarčin - Budmolići, Vogošća - ul. Ahmeda Rizve - Gora.

Red vožnje za pet linija Centrotransa
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.