open-navfaktor-logo
search
Skup u Nikšiću
Autobusi sa vjernicima iz BiH vraćeni sa granice, reagirao i Dodik
Pojedini vjernici iz Bosne i Hercegovine nisu uspjeli doći do Nikšića, s obzirom da su autobusi sa graničnog prijelaza vraćeni u našu zemlju
21.12.2019. u 12:26
get url
text
Ceremonija u Nikšiću
Ceremonija u Nikšiću

U Nikšiću se održava skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko primorske, na kojem se iskazuje protivljenje usvajanju Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti. U Nikšić su sa Ostroga donesene i mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Pojedini vjernici iz Bosne i Hercegovine nisu uspjeli doći do Nikšića, s obzirom da su autobusi sa graničnog prijelaza vraćeni u našu zemlju.

- Skupu, po policijskim procjenama, prisustvuje oko 6.000 građana, što je daleko manje od procjena organizatora - navodi se u saopćenju crnogorske policije.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je vraćanje vjernika iz BiH sa graničnog prijelaza prema Nikšiću, koji su krenuli na sabor u Nikšiću, gest nepoštovanja i loša poruka, ne samo građanima BiH već i regiona.

- Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusjedskih odnosa i saradnje - rekao je Dodik.

Sveštenicima, sveštenomonasima i vjernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru na graničnim prijelazima Ranče Polje, Čemerno i Dobrakovo, saopćila je jutros Eparhija.

Skup pod nazivom "Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena", organizovale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikčićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), u crkvi svetog Vasilija Ostroskog u Nikšiću.

Taj potez SPC izazvao je osudu državnih organa Crne Gore uz stav da je riječ o "manipulaciji", "svetogrđu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.