open-navfaktor-logo
search
Napad iz protesta
Autobus otet i zapaljen u Sjevernoj Irskoj
Četiri muškarca sinoć su oteli i zapalili autobus na periferiji Belfasta u Sjevernoj Irskoj.
08.11.2021. u 08:17
get url
text

Četiri maskirana muškarca ušla su autobus na ulazu u naselje Rathcoole u Newtownabbeyu, sjeverno od Belfasta, oko 19:45 sati i naredili su vozaču i putnicima da izađu.

Autobus je tada zapaljen.

VEZANI TEKST - Dvojica noružanih muškaraca oteli i zapalili autobus u Sjevernoj Irskoj

Prošlog ponedjeljka otet je i spaljen autobus u unionističkom području Newtownards, a mnogi tumače ove događaje kao povezane s demonstracijama protiv Sjevernoirskog protokola, zbog trgovinskih barijera uvedenih između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita.

Neredi su također izbili u zapadnom Belfastu dvaput prošle sedmice. U nasilju u kojem su sudjelovali mladi, policija je napadnuta projektilima i vatrometom u srijedu i petak navečer. Neredi u srijedu uslijedili su nakon demonstracija protiv protokola.

Osuđujući nedjeljni događaj, ministrica saobraćaja Stormonta Nichola Mallon je rekla da su vozač i putnici na sigurnom nakon "užasnog iskustva", prenosi dpa. 

- Sramotno je i strašno da su naši radnici javnog prijevoza ponovo na meti napada, ovaj put od maskiranih ljudi koji su naredili vozaču i putnicima da izađu iz autobusa i potom ga zapalili. Ovo je četvrti napad ove godine - rekla je ministrica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.