open-navfaktor-logo
search
Hoće li se proizvoditi
Auto u koji naspete osam grama torija možete voziti 100 godina bez sipanja goriva
Da imate automobil na torij, nikada ga ne biste morali točiti gorivo. Zapravo, mehanički dijelovi bi otkazali puno prije idućeg tankanja goriva. Prilično su velike šanse da će ga voziti vaša djeca.
03.10.2022. u 14:38
get url
text
Automobil

Šta je torij? To je nuklearno gorivo budućnosti. Ime Thoriu odnosi se na Thora, boga rata u skandinavskoj mitologiji. Manje radioaktivan od urana, torij se može eksploatisati u površinskim kamenolomima, a to ima minimalan utjecaj na okoliš i relativno niske troškove kapitalizacije.

Firma Laser Power Systems stvorila je koncept čiji motor radi na toriju. Budući da je bio radioaktivan, tim je upotrijebio vrlo male komadiće za izradu laserske zrake koja zagrijava vodu i proizvodi paru. Ta se para pretvara u energiju uz pomoć turbine.

Jedan gram torija proizvodi više energije od 28.000 litara konvencionalnog goriva, dok bi količina od osam grama bila dovoljna za pogon automobila 100 godina. Charles Stevens, izvršni direktor firme Laser Power Systems, najavio je da se automobili na torij neće uskoro pojaviti na ulicama. Kaže da autoindustrija nije zainteresirana za projekt, fokusirana je na klasičnu tehnologiju koja ipak donosi novac, prenosi KAM Bus.info.

Njegova firma razvija različite sisteme pomoću kojih bi se torij mogao koristiti za proizvodnju energije, bilo da se radi o poslovnim zgradama, hotelima ili restoranima. Što se radioaktivnosti tiče, Stevens nema problema. Dovoljan je jedan komad aluminijske folije za suzbijanje njegovih učinaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.