open-navfaktor-logo
search
Skupa igračka
Autić Chevrolet Camara vrijedi 100.000 dolara
Kolekcionarski autić Chevrolet Camaro procijenjen je na nevjerovatnih 100.000 dolara.
11.02.2020. u 09:28
get url
text

Kolekcionari igračaka znaju da se tajna enormnih cijena malih modela automobila krije u njihovoj starosti i raritetu, što je on stariji i izrađen u manje primjeraka, to mu je vrijednost veća.
U  slučaju Chevrolet Camara kompanije Hot Wheels iz 1968. godine riječ je o, po svemu sudeći, jedinom primjerku. Ovaj autić u bijeloj boji proizveden je u Hong Kongu kojom su prototipi modela obično premazivani bijelom kako bi se provjerilo imaju li oštećenja. Takve kopije nisu išle u prodaju, ali ponekad su greškom ipak poslane u prodavnice. Navodno se to dogodilo i u slučaju bijelog Camara.

Automobil je pronašao kolekcionar igračaka Joel Magee, ekspert u ovoj oblasti Magee kaže da ga neće prodati već pokazivati na kolekcionarskim kongresima i na izložbama igračaka.
Uzgred, isti bijeli Camaro, sličan onome koji je pronašao Magee, ali izrađen u SAD-u, koštao je 30 puta manje odnosno oko tri hiljade dolara. Najskuplja igračka Hot Wheelsa je ružičasti Volkswagen pickup iz 1969. godine čija je vrijednost procijenjena na nevjerovatnih 175.000 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.