open-navfaktor-logo
search
Trgovački kriminal
Austrijsko tužilaštvo istražuje moguću prevaru proizvođača maske FFP2
Austrijsko državno tužilaštvo istražuje proizvođača zaštitnih maski za lice FFP2 zbog sumnje u organizirani trgovački kriminal i ilegalne prakse zapošljavanja, navodi se u saopćenju.
04.03.2021. u 10:37
get url
text

Tužilaštvo nadležno za korupciju i ekonomske poslove citiralo je rezultate istrage koja je pokazala da su predmetne maske FFP2 proizvedene u inostranstvu, prepakirane na lokaciji preduzeća u Austriji i prodate po višoj cijeni kao roba proizvedena u Austriji, prenosi dpa.

Oni koji su prepakirali maske rekli su da rade bez registracije socijalnog osiguranja koja je propisana austrijskim zakonom. Istražitelji su rekli da su pretražili dvije lokacije preduzeća. Preduzeće Hygiene Austria odbacilo je optužbe.

Potražnja za zaštitnim FFP2 maskama porasla je zbog pandemije i imenovan je kineski proizvođač ugovora koji će maske izraditi u skladu s dizajnom Hygiene Austria, navodi se u saopćenju. Rečeno je da će biti dostupna potvrda kako bi se pokazalo da maske udovoljavaju odgovarajućim regulatornim standardima, saopćilo je preduzeće, dodajući da su maske koje su izradili dobavljači skuplje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.