open-navfaktor-logo
search
Afera "Potkivanje"
Austrijski Standard o Tegeltiji: Štite ga kolege u VSTV-u, nastoje očuvati pozicije i moć
Ocjenjuju da bi video sam po sebi mogao biti upozorenje da je Tegeltija bio umiješan u zloupotrebu položaja
08.06.2019. u 09:30
get url
text

Afera "Potkivanje“ davno je prešla okvire BiH. O njoj su već pisali mediji u SAD-u, a svoje je čitatelje o ovom skandalu, u kojem je glavni akter predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija, izvijestio i austrijski Standard.

- Tajni videosnimci o mogućim kaznenim djelima korupcije su očito u modi od objavljivanja Ibiza-videa sa Hanz-Christianom Stracheom. Prije nekoliko dana je u BiH objavljen snimak na kojem su predsjednik VTST-a Milan Tegeltija, službenik SIPA-e Marko Pandža i biznismen Nermin Alešević u razgovoru obavljenom u novembru 2018. godine - piše Standard, koji ocjenjuje da bi video sam po sebi mogao biti upozorenje da je Tegeltija bio umiješan u zloupotrebu položaja.

- Ipak, iako je ponašanje Tegeltije u najmanju ruku vrijedno istrage, njega njegove kolege u VTSV-u ga "štite" - piše Standard.

Očito je, dodaju, riječ o otporu reformama te o čuvanju pozicija, a time i moći.

- Međutim, ima i glasova koji zahtijevaju reforme. Kada je video objavljen, stotine građana je protestiralo ispred zgrade VSTV-a i zahtijevao Tegeltijinu ostavku. Poziv je uputio ministar sigurnosti Dragan Mektić. On je također postavio pitanje zašto u BiH, za razliku od Austrije nakon Ibiza-Gatea, nije došlo do ostavki. Nasuprot tome, šef nacionalističkog proruskog SNSD-a Milorad Dodik brani Tegeltiju - piše Standard.

Konstatiraju da je nedostatak vladavine pravne države u BiH godinama velika tema te da su hiljade ljudi proteklih nekoliko godina izlazili na ulice zbog sumnjive smrti dvojice mladića.

- Nedavno je u BiH boravio i njemački pravnik Reinhard Priebe, koji je prije nekoliko godina svojim analizama dao presudan doprinos za ponovno uvođenje vladavine prava u Sjevernoj Makedoniji. Priebe je drugi put posjetio BiH u okviru ove misije, u jesen bi trebale biti organizirane diskusije o konkretnim mjerama - piše Standard.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.