Uoči tog sastanka ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg potvrdio je da bi se u okviru te tačke dnevnog reda moglo razmatrati pitanje nametanja sankcija bh. entitetu Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku čemu se protive neke od članica EU, kao i izmjenama Izbornog zakona.

- BiH je veoma bliska našem srcu i u suštini i praktično naš je susjed. Veoma sam bio uključen u rasprave i tokom Sigurnosne konferencije u Minhenu jer ovo što se trenutno dešava izuzetno nas brine - dodao je Schallenberg.

Za njih je ono što je jasna crvena linija da se o integritetu Bosne i Hercegovine ne može raspravljati i potrebno je osigurati da BiH, ali i cijelo područje zapadnog Balkana ne postane mjesto na kojem će se sukobljavati akteri izvan Evropske unije.

- Sada je potreban jedinstven i jasan stav Evropske unije i za to ću se danas zalagati - najavio je Schallenberg.

Naglasio je i da je potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona jer smatra da će se nekad u budućnosti razmatrati prevazilaženje odredbi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma prema briselskim standardima.

Mišljenja je da je bilo progresa u tom smislu te da je svim političkim liderima jasno da moraju sada djelovati jer se izbori bliže.

- Sve to potrebno je uraditi, ali ugrožavanje integriteta zemlje je mnogo važnije pitanje. Povlačenje iz državnih institucija pravosuđa i vojske jednostavno nije prihvatljivo zato ćemo razmisliti kakve će se akcije povući - dodao je.

Kaže da je već sada u pitanju povlačenje sredstava EU-a osiguranih za BiH i to će nastaviti činiti ako Republika Srpska nastaviti ugrožavati integritet Bosne i Herecegovine.