- Kriza je o turizmu ovisnu Hrvatsku udarila punom snagom - konstatira se članku, u kojemu se ističe da bi dugoročno to moglo biti dobro za Hrvatsku, objavio je RP. 

Na početku članka se opisuje prazna Opatija, koja je u ovo vrijeme već puna turista.

- Proljeće u Opatiji je uvijek lijepo, no ove godine je bilo čudno bez gostiju - kaže Radovan Lazić iz hotela Adriatic, koji dodaje da je i tokom rata u hotelu bilo ljudi, bile su tu smještene izbjeglice, ali da za vrijeme pandemije nije bilo baš nikoga.

- Otkazivanje rezervacija, finansijski pritisak raste, nesigurnost je sve veća - sve to uznemirava ljude - opisuje Lazić atmosferu u hotelijerskoj branši. 

Nijedna evropska zemlja nije toliko ovisna o turistima kao Hrvatska, ističe se da je prihod od turizma skoro petina BDP-a.

- Kriza koju je izazvao koronavirus stoga je najnoviju članicu EU pogodila kao nijednu drugu: prema procjenama Bečkog instituta, Hrvatska će imati pad ekonomije od 11 posto - objavili su Die Presse i RP.

Hrvatski Jadran će od 15. juna biti službeno otvoren za turiste, a za jesen se prebacuju kongresna okupljanja koja su bila zakazana za proljeće, prenosi Index.hr.