Austrijanci ne žele radnike iz Hrvatske, ograničenja ostaju do 2020.

objavljeno: 05.03.2018. u 19:12

Austrijska vlada odlučila je produžiti do 2020. godine ograničenja koja na njenom tržištu rada postoje za radnike iz Hrvatske.

To je danas objavio ured kancelara Sebastiana Kurza, a takvu odluku podržava i predsjednik austrijske Privredne komore Christoph Leitl. 

Podsjetimo, u Austriji je do 1. jula ove godine na snazi odluka da ta zemlja ima pravo na neka ograničenja kada je riječ o slobodi kretanja hrvatskih radnika unutar Evropske unije. Ali do tog datuma mora donijeti odluku hoće li ograničenja za hrvatske državljane produžiti još dvije godine. Evropskoj komisiji u tom će slučaju morati dokazati da bi otvaranje tržišta za Hrvate uzrokovalo ozbiljne poremećaje.

U Austriji je stopa nezaposlenosti 5,4 posto, a u toj zemlji je 2017. godine radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dvije do tri hiljade. U isto vrijeme u zemlji živi i 4.800 nezaposlenih hrvatskih državljana. Također, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno gotovo dvostruko veća nego u Austriji, 10,4 posto.

O tome da će Austrija iskoristiti svih sedam godina za ograničavanje pristupa hrvatskim radnicima koje ima na raspolaganju po pravilima Europske unije, počelo se u tamošnjoj javnosti govoriti početkom ove godine. 

Sve je započelo napadom lidera socijaldemokrata i donedavnog kancelara Christiana Kerna koji je baš građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u alpskoj republici. Kern je privredni program nove vlade napao kao "program osiromašivanja", u kojem će se provesti "razgrađivanje socijalnih prava" i "tržište jeftinog rada". Naročito se na meti njegovih kritika nalazi najavljeni potez austrijske vlade da će se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada posve otvoriti za članice EU-a.