Tako u uredbi ministarstva zdravlja stoji da prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemni prolazi, mora da se nosi maska. Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vrijeme trajanja događaja na sjedećem mjestu.

Uredba još ističe da prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra. Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obavezeno je nošenje maske.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska. Uredbom je uvedena obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može da nosi masku morat će da ima potvrdu ljekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U restoranima ograničen je maksimalan broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom. Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sjedećih mjesta od 1. novembra morat će da ima koncept prevencije, a morat će da ima i "covid odgovorno lice". Uz to jelo i piće, uz izuzetak pijaca, moći će da se konzumira samo sjedeći. Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i imbise. Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je značajno smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba uz šestoro maloljetne djece može da prati neki skup u zatvorenom bez sjedećih mjesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloljetne djece. Na skupovima gdje postoje sjedeća mjesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Takođe uredbom su regulisane i probe, nastupi horova i muzičkih orkestara - kod amatera ubuduće će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodno je i "covid odgovorno lice".

Uredbom su određene i zaštitne mjere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posjetioce i zaposlene. Također ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posjete. U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedjeljni prelazni period.

Belgija

Sportski i kulturni objekti u Briselu moraju se zatvoriti, a stanovnici će se od ponedjeljka, 26. oktobra, suočiti sa dužim policijskim satom, saopćila je danas regionalna vlada.

Rudi Vervort, premijer briselske regije, naložio je danas zatvaranje teretana i kulturnih objekata, uključujući pozorišta i kina, te uveo policijski sat od 22.00 do 6.00 sati. Ove mjere trajat će do 19. novembra. Maske će ponovo postati obavezne na otvorenom u Briselu, prodavnice se zatvaraju u 20.00 sati, a zabranjena su javna okupljanja više od četiri osobe.

Belgija, jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena COVID-19, bori se sa novim talasom virusa. Glavni grad Brisel je među najteže pogođenim regionima u zemlji. Belgijska Vlada pooštrila je jučer mjere, nakon što je već odobrila zatvaranja barova i restorana širom zemlje i policijskog sata od ponoći do 5.00 sati ujutro.

Vlada u belgijskoj regiji francuskog govornog područja Valona, također, je naredila stroži policijski sat od 22.00 do 6.00 sati, a studenti su obavezni da do 19. novembra nastavu pohađaju preko interneta.

Luksemburg

Luksemburg, koji se graniči sa Belgijom, jučer je, takođe, najavio noćni policijski sat i ograničenja socijalnih kontakata.

Slovačka

U Slovačkoj su jučer na snagu stupile strožije restriktivne mjere, a u zemlji se drugi dan provode masovna testiranja na koronavirus. U skladu s novim pravilima, koja će na snazi biti najmanje do 1. novembra, stanovništvo će svoje domove moći napuštati zbog odlaska na radna mjesta, zbog odlaska u kupnju namirnica i ostalih kućnih potrepština te u hitnim slučajevima. Još strožija pravila vrijede za četiri okruga duž granice s Poljskom koji su posebno pogođeni epidemijom koronavirusa.

Vladin program masovnih testiranja na koronavirus, koji će obuhvatiti cjelokupno stanovništvo starije od 10 godina, započeo je u petak i nastavit će se i tokom iduća dva vikenda.