open-navfaktor-logo
search
Ispred kineske ambasade
Austrija: Protesti zbog kineske politike i kršenja ljudskih prava Ujgura
U Beču, u Austriji, organizirani su protesti zbog politike protivne međunarodnom pravu koju Kina primjenjuje prema Ujgurima u Autonomnoj regiji Xinjiang.
10.02.2021. u 17:28
get url
text

Demonstranti, većinom Ujgurski Turci, okupili su se ispred Ambasade Kine u Beču te istakli transparente na kojima je pisalo ”Kraj državnom teroru Kine nad Ujgurskim Turcima”, ”Kino, zaustavi genocid“, ”Sloboda Ujgurima” i tome slično.

Mevlan Dilsat, u ime Unije Ujgura u Austriji, ističe kako će se do kraja boriti za nezavisnost Istočnog Turkestana. Podsjetio je da je Istočni Turkestan 70 godina pod okupacijom.

- Ne želimo nikako živjeti zajedno s Kinezima. Naša borba za Istočni Turkestan bit će nastavljena dok on ne bude nezavisan. Vjerujemo da će se ova plava zastava jednog dana vijoriti na teritoriji Istočnog Turkestana - poručuje Dilsat.

Među okupljenima na protestima je i Nurgul Osman. Osman navodi kako je njihova porodica prije sedam godina morala napustiti Xinjiang. Prvo su boravili u Egiptu, potom u Turskoj, a sada u Austriji. Ipak, već četiri godine ne znaju sudbinu njihovog zatvorenog oca, a već godinama se i majka vodi kao nestala.

Osman pojašnjava kako je njen otac zatvoren zbog optužbi za pomaganje teroristima.

- Etiketirali su me kao teroristu jer sam s djetetom pobjegla u Egipat. Nazivali su me teroristom jer obavljam namaz, čitam Kur'an i što sam muslimanka - navodi Osman.

Ističe kako su kineski zvaničnici mučili njenu majku dok je otac bio zatvoren, a potom je nestala i niko ne zna gdje je. Četiri godine nema kontakt ni s majkom ni ocem.

- Želim čuti njihove glasove. Želim znati jesu li živi. Neka stane kineska tiranija. Želimo biti slobodni u našoj zemlji. Želim da slobodno živimo svoju vjeru i kulturu. Želim slobodu - poručuje Osman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.