open-navfaktor-logo
search
Program EU
Austrija preusmjerava 651.000 vakcina iz EU-a na Zapadni Balkan, najviše dobija BiH
Austrija planira poslati 651.000 doza BioNTechove i Pfizerove vakcine protiv koronavirusa u šest zemalja zapadnog Balkana do augusta, u sklopu programa Evropske unije u kojem se pomaže susjednim zemljama i Africi.
20.04.2021. u 08:10
get url
text

Evropska komisija u januaru je objavila planove za mehanizam dijeljenja vakcina. Austrija je rekla da će djelovati kao koordinator mehanizma za Zapadni Balkan, i da bi iza prve distribucije doza mogla uslijediti druga.

Srbija ima jednu od najvećih stopa vakcinacije u Evropi, ali četiri ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u EU, uz Albaniju, bile su manje uspješne, što je u BiH dovelo i do protesta. 

- S ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju po strani - rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg, na konferenciji za medije.

Austrija je posredovala u dogovorima između BioNTecha i Pfizera i zemalja primateljica, navodi Ministarstvo vanjskih poslova. Ova zemlja će plaćanje tih vakcina premostiti sa vlastitih 11 miliona eura. Doze vakcina bit će plaćene iz fondova za pomoć zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU ili potencijalnim kandidatkinjama.

- Ovdje nema poveznice s opskrbom vakcina u Austriji i drugim zemljama članicama EU-a - dodao je Schallenberg, čija se vlada nosi s rastućom javnom frustracijom zbog sporog vakcinisanja.

- Ove doze ne dolaze iz nacionalne kvote. Ovo su doze koje je EU eksplicitno sačuvao na početku u svrhu slanja svojim partnerima - istakao je ministar vanjskih poslova Austrije.

Tako će od ranog maja vakcine biti distribuirane prema tome koje ih zemlje trebaju najviše. Bosna i Hercegovina će dobiti najveći udio, 240.000 doza, nakon toga Albanija 145.000 i Sjeverna Makedonija 119.000, dok će Srbija dobiti 36.000 doza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.