open-navfaktor-logo
search
Prijelazna vlada
Austrija i zvanično dobila prvu kancelarku
Vlada dosadašnjeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pala je u prošli ponedjeljak, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje
03.06.2019. u 15:28
get url
text

Prijelazna vlada Austrije, sa bivšom predsjednicom Ustavnog suda Brigittom Bierlein na čelu, položila je zakletvu i preuzela dužnost u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečano polaganje zakletve održano je u palati Hofburg, a vlada prve austrijske kancelarke u historiji Bierlein će voditi zemlju do parlamentarnih izbora koji su najavljeni za septembar.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen je izrazio uvjerenje da će kancelarka Bierlein i njen kabinet zemlju na domaćoj i inozemnoj sceni predstavljati na dinamičan i simpatičan način.

U kabinetu kancelarke Bierlein zakletvu je položilo 12 bivših i aktivnih visokih zvaničnika Austrije.

Vlada dosadašnjeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pala je u prošli ponedjeljak, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

Ovo je epilog afere u čijem je centru objava videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je prekinuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.