open-navfaktor-logo
search
Velika avantura
Australski aktivist krenuo na 727 kilometara dugu pješačku misiju za Palestinu
John Salisbury će na putu iz Melbournea u Adelaide promovirati palestinsko pitanje i podržati ideju priznavanja nezavisne palestinske države
18.11.2018. u 19:16
get url
text

Australski humanitarni aktivist John Salisbury pješači iz Melbournea u Adelaide kako bi duž 727 kilometara turneje promovirao palestinsko pitanje i apelirao na australske vlasti da priznaju nezavisnu Palestinu.

Salisbury je na daleki put krenuo nakon humanitarne utrke koja je u Melbourneu održana pod nazivom “Ljudska prava za Palestince“.

- Moja turneja će trajati oko 30 dana. Plan mi je da 16. decembra budem ispred Kongresnog centra u Adelaideu u kojem će biti raspravljano o priznavanju nezavisne Palestine. Krećem na put s ciljem podrške priznanju Palestine - kazao je Salisbury za AA.

U Adeleideu će sredinom narednog mjeseca biti održana konferencija o priznanju Palestine, a organizator je najjača opoziciona Laburistička partija.

- Odluka australskog premijera Scotta Morrisona o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem je apsolutno pogrešna - kazao je Salisbury i dodao da taj potez ne može doprinijeti rješavanju palestinskog pitanja.

On je poručio da Australija i ostatak svijeta moraju dati do znanja Izraelu da ne može dobiti sve što poželi.

- Palestincima treba vlastita zemlja i trebamo ih podržati u tome. Oni su odveć previše propatili - kazao je Salisbury.

Salisburyju je to treća i najduža turneja s ciljem promocije palestinskog pitanja. Ranije je u dva navrata pješačio 286 kilometara dugom rutom iz Sydneya do Canberre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.