open-navfaktor-logo
search
Gori na 100 lokacija
Australija: Zbog požara na području Novog Južnog Walesa vanredno stanje
U požaru koji je prošlog mjeseca počeo na području Novog Južnog Walesa i proširio se na Queensland i Južnu Australiju smrtno je stradalo šest osoba 
19.12.2019. u 10:21
get url
text

Zbog požara, koji u Australiji traju već mjesec dana, na području Novog Južnog Walesa proglašeno je sedmodnevno vanredno stanje.

Požar je aktivan na više od 100 lokacija. Temperature, koje idu i do 42 stepena Celzijusa, ne olakšavaju gašenje požara. 

Premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian proglasila je vanredno stanje na tom području. 

Potvrdila je da je u požaru na jugozapadu Sidneyja izgorilo oko 40 kuća. Zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog nepredvidljivih vremenskih uslova, ekstremnih vjetrova i temperatura. 

Zabrana paljenja vatre na širem području traje do subote. Shane Fitzsimmons iz vatrogasne službe potvrdio je da su u požarima povrijeđene tri osobe. 

U požaru koji je prošlog mjeseca počeo na području Novog Južnog Walesa i proširio se na Queensland i Južnu Australiju smrtno je stradalo šest osoba. 

U Australiji je utorak bio najtopliji dan od početka mjerenja, kada je prosječna maksimalna temperatura zraka iznosila 40,9 stepeni Celzijusovih. Time je srušen dosadašnji rekord iz januara 2013. kad su zabilježena prosječna 40,3 stepena Celzijusa, navodi australski ured za meteorologiju (BoM), prenosi BBC.

Rekordno visoka temperatura izmjerena je u trenutku kada se država bori s velikom sušom i požarima.

Meteorolozi prognoziraju da će najintenzivniji toplotni val stići krajem sedmice, što znači da bi ponovo mogao biti oboren rekord maksimalne dnevne temperature.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.