To je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom vladom, koja podržava promjenu, stoji u saopćenju Australske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti prikazan australski parlament, rečeno je.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovno je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tijesnom odlukom odlučili zadržati britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Charles III, koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, čelnik je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Commonwealtha izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

Australija je u septembru 2022. rekla da slika kralja Charlesa neće automatski zamijeniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od pet australskih dolara.

Banka rezervi rekla je da će se konsultirati s domorodačkim grupama oko dizajna novčanice od pet australskih dolara. Za dizajn i štampanje nove novčanice bit će potrebno nekoliko godina. Do tada će se nastaviti izdavati sadašnja novčanica.