open-navfaktor-logo
search
Banka rezervi
Australija uklanja kraljicu Elizabetu sa novčanice
Australija će zamijeniti portret kraljice Elizabete II sa svoje novčanice od pet dolara novim dizajnom koji će odražavati i poštovati historiju australske autohtone kulture, saopćila je u četvrtak centralna banka te zemlje.
02.02.2023. u 09:17
get url
text
Novčanica pet dolara

To je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom vladom, koja podržava promjenu, stoji u saopćenju Australske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti prikazan australski parlament, rečeno je.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovno je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tijesnom odlukom odlučili zadržati britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Charles III, koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, čelnik je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Commonwealtha izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

Australija je u septembru 2022. rekla da slika kralja Charlesa neće automatski zamijeniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od pet australskih dolara.

Banka rezervi rekla je da će se konsultirati s domorodačkim grupama oko dizajna novčanice od pet australskih dolara. Za dizajn i štampanje nove novčanice bit će potrebno nekoliko godina. Do tada će se nastaviti izdavati sadašnja novčanica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.