open-navfaktor-logo
search
Prijavljena tri slučaja
Australija: U Novom Južnom Velsu prvi smrtni slučaj od tetanusa u 30 godina
Australska država Novi Južni Vels u četvrtak je potvrdila prvi smrtni slučaj od tetanusa u 30 godina, saopćile su lokalne vlasti.
13.04.2023. u 09:32
get url
text

Zdravstvene vlasti (NSW Health) u najnaseljenijoj australskoj državi koja uključuje Sydney – saopćile su da su ove godine dosad prijavljena tri slučaja tetanusa.

- Nažalost, možemo potvrditi da je žena u 80-im godinama iz Sydneya umrla 1. aprila od tetanusa. NSW Health izražava iskreno saučešće njenim najmilijim - navodi NSW Health u izjavi objavljenoj na svojoj Facebook stranici.

Još dvije osobe u 70-im i 80-im godinama oboljele su od tetanusa, a također su iz Novog Južnog Velsa.

Ovo su prvi slučajevi tetanusa prijavljeni u toj australskoj državi od 2019. godine, a ovaj smrtni slučaj je prvi takav od 1993. godine.

Tetanus je bolest uzrokovana bakterijom koja se nalazi u tlu. Bakterije mogu ući u rane i proizvesti toksin koji napada nervni sistem osobe. Bolest se ne širi sa osobe na osobu.

Zdravstvene vlasti Novog Južnog Velsa pozvali su lokalne stanovnike, posebno starije Australce, da se vakcinišu protiv tetanusa.

Dr. Christine Selvey, direktorica odjela za zarazne bolesti, rekla je da se bolest u Australiji uglavnom javlja kod starijih ljudi, obično žena, koje su neadekvatno imunizirane.

- Tetanus je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest. Vakcinacija je najbolja zaštita od tetanusa - dodala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.