Grčka policija i srednjoškolci sukobili su se danas u centru Atine tokom masovnih demonstracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu hiljadu demonstranata, uglavnom srednjoškolaca, okupilo se danas na Trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta kako bi protestirali zbog prijedloga izmjene zakona koja predviđa određene izmjene nastavnog plana srednjeg obrazovanja i prijemnih upisa na fakultete.

Protesti su počeli uz maksimalne mjere sigurnosti, a do incidenta je došlo kada su demonstranti počeli bacati kamenje i Molotovljeve koktele na policiju.

Policija odgovorila je suzavcima, a u intervenciji su učestvovali i grčki specijalci. Tokom nereda uzrokovana je veća materijalna šteta na trgovinama i bankama, a demonstranti su zapalili i na ulice izvukli i kontejnere za smeće.

Neredi su se brzo proširili i na druge dijelove u centru Atine, tokom čega je veći broj turista imao probleme zbog velike količine suzavca u zraku.

Srednjoškolci su i prošle sedmice protestirali u Atini i okupirali sjedište Ministarstva obrazovanja i vjerskih poslova.