open-navfaktor-logo
search
Otkrile vlasti
AstraZeneca sakrila 30 miliona doza vakcina u Italiji
AstraZeneca je u tvornici u Italiji sakrila 30 miliona doza vakcina. Ogromna količina vakcina AstraZenece u italijanskoj tvornici trebala je biti izvezena u Veliku Britaniju, otkrile su italijanske vlasti.
24.03.2021. u 10:55
get url
text

Ogromna količina doza sakrivena je u tvornici Catalent Anagni. Bila je, kako navodi La Stampa, spremna za transport u Veliku Britaniju, ali italijanske su je vlasti otkrile u sklopu istrage koju je pokrenula Evropska komisija. 

U Italiji se, dakle, nalaze vakcine za koje se bore EU i Velika Britanija. Ova količina vakcina je od izuzetnog značaja i za EU i za Britaniju. Što se tiče Evropske unije, to je dvostruko od onoga što je cijela Evropska unija dosad dobila od AstraZenece, dok za Britance ona znači garanciju da će gotovo 15 miliona građana dobiti drugu dozu vakcina. 

Riječ je, piše The Irish Times, o vakcini proizvedenoj u nizozemskoj tvornici i završenoj u Italiji. AstraZeneca ugovor ima i s Evropskom unijom i s Velikom Britanijom.

Kako navodi The Irish Times, između Brisela i Londona bilo je puno telefonskih poziva oko sudbine tih doza. Evropska unija istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza vakcina u pokušaju da prisili AstraZenecu da Uniji isporuči više vakcina. 

- Očekivali smo isporuke u stotinama miliona, a ne primamo ni četvrtinu - rekla je u utorak zastupnicima glavna pregovaračica komisije za vakcine Sandra Gallina.

- Razgovarali smo s državama članicama i, naravno, namjeravamo nešto poduzeti jer ovo je zaista pitanje koje se ne može ostaviti bez nadzora. Upotrijebit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju da bismo dobili doze - rekla je.

Prema trenutnim odredbama Evropske unije o kontroli vakcina, italijanska vlada i Evropska komisija mogu odbiti izvoznu dozvolu za vakcine ako firma ima neispunjeni ugovor s Evropskom unijom, ali predlaže da ih se pošalje na popis određenih zemalja, uključujući Britaniju.

Rim je prethodno odbio izdati dozvolu za slanje za 250.000 doza AstraZenece koje su trebale biti poslane u Australiju, što je prva i dosad jedina odluka Evropske unije o odbijanju izvoza.

Početkom februara je iz Evropske unije u Britaniju izvezen 41 miliona doza vakcina.

Britanski premijer Boris Johnson lobirao je u Parizu i Berlinu za doze AstraZenece, a kompromis je postigao tako što ih je pristao dijeliti s Evropskom unijom, objavio je Index. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.