open-navfaktor-logo
search
Novi soj
AstraZeneca radi na proizvodnji ciljane vakcine za omicron
Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u srijedu da u saradnji sa Oxfordom radi na proizvodnji vakcine za omicron soj koronavirusa.
22.12.2021. u 08:14
get url
text

- Zajedno sa Univerzitetom Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji vakcine za omicron soj, u slučaju da bude potrebno - navodi glasnogovornik te kompanije.

Univerzitet Oxford nije imao komentar na ove navode.

Financial Times prvi je izvijestio o ciljanoj vakcini za omicron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandyja Douglasa.

- Vakcine temeljene na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogle koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili - kazao je Douglas za Financial Times.

Prošlosedmična laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omicron soja.

Proizvođači vakcina Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim vakcinama za omicron soj. Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.