open-navfaktor-logo
search
Vakcina
AstraZeneca će vjerovatno ići u dodatno kliničko ispitivanje zbog "sretne" greške s doziranjem
Vijest da je vakcina koju razvijaju AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu u prosjeku 70 posto učinkovita, ali može biti i do 90 posto učinkovita prvo je razveselila sve, a onda potaknula brojna pitanja.
27.11.2020. u 09:05
get url
text

Naime, da vakcina može biti i učinkovitija, otkrilo se slučajno, kad je utvrđeno da je ispitanicima dato samo pola te potom cijela doza.

Naučna zajednica odmah je istaknula kako su vijesti o rezultatima ohrabrujuće, no i svoju sumnju u to da je samo ispitivanje provedeno po svim pravilima struke. S obzirom na to da bi takvi, nekonsistentni podaci mogli naštetiti AstraZeneci u procesu odobravanja cjepiva, čini se kako ćemo na samo cjepivo morati još malo pričekati.

AstraZeneca će najvjerovatnije pokrenuti dodatna klinička ispitivanja kojima će proučavati učinkovitost vakcine protiv COVID-19 korištenjem manje doze, rekao je šef AstraZenece Pascal Soriot za Bloomberg. Dodao je kako postoji mogućnost da njegova kompanija pokrene potpuno novo kliničko ispitivanje s manjom dozom kako bi se utvrdilo zašto i kako je takva doza učinkovitija od pune doze.

- Sad kad smo otkrili ono što se čini kao bolja učinkovitost, to moramo i potvrditi i zato nam je potrebna dodatna studija - dodao je Pascal.

Istaknuo je i kako bi se nova studija mogla brže provesti jer bi trebala manje ispitanika, s obzirom na to da je učinkovitost same vakcine već dokazana.

Iako neki stručnjaci smatraju da će to usporiti odobrenje same vakcine (i tako AstraZenecu staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na Modernu i Pfizer), Soirot je uvjeren kako novo testiranje neće utjecati na odobravanje britanskih i europskih regulatora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.