open-navfaktor-logo
search
Uprkos zaštiti
Assange tuži Vladu Ekvadora
Osnivač WikiLeaksa tvrdi kako država u čijoj se ambasadi nalazi krši ljudska prava
20.10.2018. u 12:07
get url
text

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji boravi u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pokrenuo je tužbu protiv ekvadorskih vlasti uz tvrdnju da vlada ove zemlje vrši kršenje ljudskih prava, javlja Anadolu Agency.

Ova informacija potvrđena je u saopćenju iz Wikileaksa, gdje je navedeno kako je Assange putem advokata Baltasara Garzona pokrenuo tužbu protiv Vlade Ekvadora.

Advokat tvrdi kako je Vlada Ekvadora prijetila Assangeu da će ukinuti odluku o mjerama njegove zaštite kao i da će prekinuti njegovu vezu s vanjskim svijetom. Advokat tvrdi i to kako je Assangeu zabranjen bilo kakav kontakt s novinarima i predstavnicima organizacija sa zaštitu ljudskih prava, te da mu je zabranjen pristup telefonu i internetu.

Vlada Ekvadora je sredinom maja ove godine ukinula posebne sigurnosne mjere poduzete zbog osnivača WikiLeaksa Assangea, a po naredbi predsjednika zemlje Lenina Morena.

Tada je navedeno kako je Ekvador na dodatne sigurnosne mjere za zaštitu Assangea potrošio pet miliona dolara.

Australijanac Assange, programer, novinar i aktivista, glavni je urednik i osnivač WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora "zviždača".

Prilikom njegovog boravka u Švedskoj u oktobru 2010. godine, švedska policija počela je istraživati njegovu umiješanost u slučaj silovanja.

Kada su britanske vlasti Švedskoj odobrile izručenje Assangea, on je u junu 2012. godine našao utočište u ekvadorskoj ambasadi gdje je dobio diplomatski azil.

On tvrdi da ga Švedska vlada traži jer ga želi izručiti SAD-u gdje bi mu sudili za veleizdaju u vezi s objavljivanjem povjerljivih informacija na WikiLeaksu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.