open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Asocijacija mladih SDA: Kada već priča o pravima, neka Dodik omogući izučavanje bosanskog jezika u RS-u
Asocijacija mladih SDA oglasila se saopćenjem povodom medijskih nastupa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.
26.09.2020. u 21:22
get url
text

- Retorika Milorada Dodika kojom stalno priziva nove sukobe i podjele, promovirajući mržnju prema vlastitoj državi tjera mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, a ponajviše Srbe.

S obzirom da su članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodiku, posljednjih dana puna usta konstitutivnosti i poštivanja prava konstitutivnih naroda u državi Bosni i Hercegovini, pozivamo ga da u onim sredinama u kojima je njegova politička opcija na vlasti, odmah prekine sa kršenjem konsitutivnosti i omogući bošnjačkom i hrvatskom narodu pravo na izučavanje maternjeg jezika, pravo na zapošljavanje, pravo na imovinu i druga prava koja im je oduzeo. Svjedoci smo da se u državi Bosni i Hercegovini konstitutivnost najviše negira i ne poštuje upravo u sredinama u kojima je vlast Dodikova politička stranka.

Posebno želimo pozvati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i njegove političke predstavnike da ne dozvole da ih Dodik uvlači u sukob sa bošnjačkim narodom sa kojim trebaju da budu prijatelji i prirodni saveznici jer žive izmiješani po cijeloj terotoriji Bosne i Hercegovine i dijele iste strateške ciljeve članstva u EU i NATO. Nažalost Hrvata skoro da i nema u onim sredinama u kojima ih je bilo prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koje prema sadašnjem unutrašnjem ustroju Bosne i Hercegovine, pripadaju entitetu RS.

Također, pozivamo i srpski narod da ne dozvole da ih Dodik straši Bošnjacima i da ih raspirivanjem mržnje pokuša nanovo zavaditi sa komšijama.

Vrijeme je da se konačno okrenemo jedni drugima i počnemo izgrađivati zajedničku nam državu Bosnu i Hercegovinu na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.