open-navfaktor-logo
search
Supruga bh.legende
Asima Osim iz Graza: Sve me podsjeća na ratno Sarajevo, hvala Bogu nema granata
Austrija je zbog koronavirusa od danas u vanrednom stanju uz pooštrene mjere opreza, a o stanju u ovoj zemlji i gradu Grazu za Faktor je govorila Asima Osim, supruga legendarnog nogometaša i trenera Ivice Osima.
16.03.2020. u 20:40
get url
text

- Situaciju uglavnom pratim putem televizije, a kakva je u Austriji, tako je, čini mi se, u Bosni. Niko nigdje ne izlazi. Sve je isto.

Pošto je bolestan od prije, Ivica slabo izlazi. Ranije smo išli jedino do doktora, ali sada je i to uskraćeno. Jedino dobijemo lijekove koje nam donesu kući. Što se tiče prodavnica, ispraznile su se, ali se sada možda normalizovalo.

Ne mogu tvrditi, jer nikako ni ja ne izlazim iz stana. Mi nigdje ne idemo iz kuće. Ivicino zdravstveno stanje je onako. Ne mogu se pohvaliti. Teško hoda, jako teško hoda. To je najveći problem.

Nikada nije bio gore nego sada. Voljela bih da bude kako treba. Ne ide, ne ide, ne ide... Svi se nadamo da će biti bolje. Nekih pomaka nema. Što bi rekao naš fizioterapeut u Sarajevu, treba čuvati kako je sada, samo da ne bude gore.

Ali to je teško sa godinama i sa svačim. Nije ništa kao što je bilo. Svake godine sve je gore. Starimo. Ne kaže se džaba svaka godina nosi svoje breme – kaže u telefonskom razgovoru za Faktor Asima Osim.

Supruga legendarnog nogometaša kaže da je sve podsjeća na Sarajevo 90-tih godina.

- Cijeli rat sam bila i dobro se sjećam. Samo što je u ratu bilo granata, pa nismo znali gdje ćemo sa sobom. I te granate uđu u glavu, i umirete od straha kada nešto lupne, jer mislite da su granate.

Hvala Bogu, sada nema granata. Kada sam vidjela prazne prodavnice, to me je sve podsjetilo na ratno Sarajevo. Svijeta nema kod nas. Sve je prazno. Hvala Bogu, ima vode. Irma je u ratu išla po vodu na pivaru, a kada se vrati ledenice joj na čelu od zime.

Jadnica, donese po dva kanistera vode. Sad smo zatvoreni, jer se preporučuje da osobe koje su starije od 65 godina ne izlaze. Za tu dob korona virus je najkritičniji. Šta ćete... Neka se omladina sačuva, to je najbitnije – nastavlja Asima.

Kako ističe, Ivici najteže pada činjenica da na televiziji nema nogometnih utakmica.

- To je za njega stravično. Ipak ima repriza dobrih utakmica. Neke od njih nije gledao, i sada kada nema takmičenja širom svijeta dobro mu dođu, jer Ivica ne može bez nogometa.

Nadamo se da će se sve ovo stabilizovati i da ćemo što prije doći u Sarajevo. Poželili smo sve puno. Tada bi se trebalo nastaviti i snimanje dokumentarnog filma i šestodjelne TV serije o timu sa Grbavice. Mislim da će najbolji kadrovi biti na Grbavici. Stadion je sada prelijep, i mislim da je tu pravi ambijent da bi sve imalo smisla – kazala je na kraju Osim.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.