open-navfaktor-logo
search
Izborna prevara
Asim Kamber i saradnici predati Tužilaštvu BiH
Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e Tužilaštvu BiH jutros su predati Asim Kamber, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, njegov saradnik Fazir Vukalić i sekretarka SDA Sanski Most Mirela Husić.
17.09.2020. u 09:50
get url
text
Asim Kamber

Kako je za Faktor potvrđeno u SIPA-i, "tri osobe su predate Tužilaštvu uz izvještaj o realizaciji naredbi". Oni su, kako je još ranije saopćeno, osumnjičeni za krivično djelo "izborna prevara", zbog čega su jučer uhapšeni.

U okviru policijske akcije SIPA je jučer obavila pretrese na četiri lokacije, a pretresli su i Kamberovu kuću iz koje su izuzeli određenu dokmentaciju i predmete koji su interesantni za istragu.

Troje uhapšenih su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, kako bi pribavili što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Akcija protiv njih je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela izborne prevare počinjene tokom Općih izbora 2018. godine.

Nakon što budu ispitani u Tužilaštvu BiH, bit će odlučeno o daljnjim mjerama protiv njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.