Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je tokom boravka u Londonu, povodom učešća na komemoraciji nekadašnjem visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu, poručio da je lord Ashdown bio veliki prijatelj Islamske zajednice u BiH, ali i prijatelj svim narodima te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ovdje smo da odamo našu veliku počast i zahvalnost lordu Paddyju Ashdownu zbog onoga što je on učinio za Bosnu i Hercegovinu u svojoj službi kao visoki predstavnik. Mi smo neizmjerno zahvalni za sve ono što i danas uživamo od onih reformi koje je on poduzeo. Možemo slobodno kazati da bi vjerovatno još u Bosni oni najokorjeliji kriminalci slobodno živjeli da nije bilo lorda Paddyja Ashdowna - rekao je Kavazović za AA.

Naglasio je da je Ashdown bio veliki prijatelj Islamske zajednice u BiH, ali i prijatelj svim narodima te zemlje.

-Islamska zajednica je naravno bila prijatelj lordu Ashdown, a i on je bio prijatelj Islamskoj zajednici kao što je bio i prijatelj svim narodima u Bosni i Hercegovini. Zbog toga smo danas ovdje da mu to priznanje, iako je otišao sa ovog svijeta, iskažemo i da se obavežemo da ćemo ga se sjećati, i onoga što je on učinio u BiH- kazao je Kavazović.

Reis Kavazović boravi u posjeti Londonu gdje na zahtjev porodice Ashdowna učestvuje na komemoraciji.  Porodica je, kako je saopćila MINA, tražila da on na komemoraciji pročita nekoliko ajeta iz Kur'ana, a što je on i učinio i to na bosanskom jeziku. Komemoraciji je organizovana u Westminister Abbeyju (Zborna crkva Svetog Petra u Westminsteru) u prisustvu velikog broja britanskih zvaničnika i članova kraljevske porodice. 

 

Tokom dana i sutra, reisu-l-ulema će imati više sastanaka sa zvaničnicama u vladi Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnicima većeg broja nevladinih i vjerskih organizacija i zastupnika u parlamentima, među kojima je i ministar vjera i zajednica lord Viscount Younger.