open-navfaktor-logo
search
Analizirao SP
Arslanagić za Faktor: Benjamin Burić je među tri najbolja golmana na svijetu
Takmičenje na Svjetskom rukometnom prvenstvu nastavlja se već danas, a na programu su prve utakmice drugog kruga Mundijala koji je prije sedam dana počeo u Egiptu.
20.01.2021. u 12:56
get url
text

Prva grupna faza je protekla bez većih iznenađenja. Rukometne velesile su opravdale i potvrdile reputaciju, a možda vrijedi naglasiti da su se u drugi krug takmičenja plasirale sve tri selekcije (Norveška, Francuska, Portugal) s kojima je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala u grupi na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

Čovjek koji živi rukomet, legendarni bivši golman Abas Arslanagić u razgovoru za Faktor prokomentarisao je prvu grupnu fazu Svjetskog prvenstva.

- S obzirom na sve okolnosti i uvjete, a aludiram na pandemiju koronavirusa, mislim da generalno možemo biti zadovoljni onim što smo do sada imali priliku vidjeti - kazao je legendarni Ako na početku razgovora za naš portal.

Bivši reprezentativac Jugoslavije, a potom i selektor, koji je sjedio i na klupi bh. selekcije posebno je iznenađen igrom jednog od učesnika Mundijala.

Brzi Japanci

- Prijatno sam iznenađen selekcijom Japana. Dok sam radio u Kataru, imao sam uvid u njihov rad. Mora se priznati da se osjeti rad Dagura Sigurdssona. Japanci možda konstituciono nisu u mogućnosti parirati drugim selekcijama, no nedostatak snage pokušavaju nadoknaditi brzinom, i moram reći da igraju dosta zrelo - ističe Arslanagić, koji se prisjetio i jedne zanimljive priče iz svoje igrače karijere, a koja se odnosi na Japan.

- Sjećam se da je reprezentacija bivše zemlje 1969. godine odigrala prvi meč protiv Japanaca, i to u Zavidovićima na turniru Trofej Jugoslavije. Zanimljivo da su tada simpatije publike bile na strani Japana sve do samog finiša utakmice kada su shvatili da će nas Japan zaista pobijediti. Tek tada su počeli navijati za nas - prisjetio se Arslanagić, kazavši da je selekcija za koju je igrao Japan prvi put savladala tek 1972. na Olimpijskim igrama u Munchenu kada je Jugoslavija osvojila zlato.

Čovjek koji je revolucionizirao ulogu golmana u rukometu hvali i igru jednog afričkog tima na SP.

- Angola je također jedno od pozitivnih iznenađenja. Vjerujte da puno igrača ove afričke reprezentacije ima kvalitet za igranje u Evropi - govori Arslanagić, koji je osim na klupi Jugoslavije i Bosne i Hercegovine radio kao selektor Hrvatske i Katara.

- Poljska mi odavno nije djelovala tako moćno, a mladi su. Posebno me oduševio njihov golman Adam Morawski. U posljednjoj utakmici (Poljska - Brazil 33:23, op. a.) imao je 20 odbrana. Već neko vrijeme nisam vidio takvu anticipaciju igre kod golmana, takav ulazak u šut i takvo postavljanje. Bio je na svakoj lopti, a teško je pobijediti protivnika čiji golman ima 20 odbrana - tvrdi poznati rukometni stručnjak koji u posljednje vrijeme boravi u Novalji na hrvatskom otoku Pagu, gdje ima kuću.

Arslanagić se baš i ne slaže sa selektorskom politikom Line Červara na klupi Hrvatske.

- Hrvatska ima jedan sasvim novi sastav. Lino ne vjeruje puno mladim igračima, što meni baš i ne paše. Malo su u prvom kolu protiv Japana pokazali onaj naš balkanski mentalitet - zaključuje Arsalanagić, te dodaje:

- Protiv Angole je bilo mnogo bolje, dok su protiv Katara vodili pravu rovovsku bitku. Ipak, sada je sasvim drugačije raditi. Imaš videosnimke i timove ljudi za kompletnu analizu.

Pričati s rođenim Dervenčaninom, a ne dotaći se reprezentacije Bosne i Hercegovine je nemoguće.

- Iz ove perspektive ne mogu reći puno, ali svakako da pratim. Ne može se Bilala Šumana kriviti za sve, a u Savezu nema nikakve organizacije. Gdje je nema, tu je nula bodova. Problem je što nema liga za mlade, a Šumana je najlakše skinuti, ali ko će doći? Imaju li uopće neko rješenje - pita se Arslanagić, te objašnjava:

- Bez djece, bez juniora, neće ići... Puno je starih igrača, ali ne treba ih prozivati. Terza (Mirsad Terzić, op. a.) star, Prce star. Ma kapa dole kad se daju zaj..avati s ovakvom neorganizacijom, a voljni moment im niko ne može osporiti. Sramno je to da niko ne proziva Smaju Karačića koji je iza sebe ostavio toliko problema i da se Savez ne može oporaviti... Neko za to mora odgovarati!

U jednom od ranijih razgovora za Faktor Arslanagić je kazao kako prvi golman naše selekcije Benjamin Burić još mora raditi na sebi, a čini se kako je čuvar mreže Flensburga uspio u onome što je profesor govorio prije par godina.

- Iskren da budem, on je među tri najbolja na svijetu. Zbog njega reprezentativac Norveške sjedi na klup, i dobija priliku kada se Burić umori. Jedne prilike sam pokušao doći do njega, nažalost nije imao vremena za razgovor, a brani fenomenalno, uostalom brani za Flensburg - konstatuje autor nekoliko knjiga koji obrađuju rukometnu tematiku, a koje se odnose na ulogu golmana u ovom sportu.

Posljednji Mohikanac

Rukometni stručnjak koji gazi 77. ljeto kaže da u posljednje vrijeme ne piše nikakvu literaturu. Osim što prati utakmice na SP, vrijeme uglavnom provodi slikajući, što ga izuzetno opušta. Kaže da kada ima vremena, skokne i do Zadra, po dobru ribu.

Kćerka profesora Arslanagića Majda Arslanagić godinama je predvodila žensku rukometnu selekciju Hrvatske, koja je ove godine osvajanjem evropske bronze napravila najveći rezultat u historiji ove reprezentacije.

- U jednom nedavnom razgovoru sam rekao da je ovaj Šoštarić (selektor Hrvatske, op. a.) posljednji Mohikanac. Podravka je već profesionalna ekipa, no gro hrvatskih igračica je iz Lokomotive koju još od 2016. vodi upravo Šoštarić, koji je do 2017. na kormilu reprezentacije. Ono što je najbitnje da imaju lidera, a to je defiinitivno bila ova naša Ćamila (Mičijević, op. a.), koja je jedna pozitivna osoba, dobra igračica i kao takva se nametnula - rekao je Arslanagić na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.