Subota, 17.04.2021.
h

Šarović: Volio bih da i Turski tok i TAP idu kroz BiH

Volio bih da i Turski tok, gasovod iz Rusije preko Turske, ali i Transjadranski gasovod (TAP-IAP) iz Azerbejdžana idu posred Bosne i Hercegodine, da idu paralelno, jer mislim da je to najbolje za Bosnu i Hercegovinu, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonosmkih odnosa Bosne i Hercegovine.

- Ne znam, nemam informaciju koja bi krajnja definitivna trasa Turskog toka bila. Bio bih sretan da svaka trasa gasovoda prolazi kroz BiH bez obzira na to da li se radi o gasu koji dolazi iz Azerbejdžana, a to je Transjadranski gasovod (TAP IAP) ili dolazi iz Rusije preko Turske kao Turski tok. Mislim da je to ineteres zemlje radi kvalitetnog, kontinuiranog snabdijevanja, radi sigurnosti snabdijevanja, ali i radi ubiranja taksi. Glupo je da se mi utrkujemo i upoređujemo jedan ili drugi tok. Lično mi je svaki koji prolazi preko ove zemlje važan, jer na taj način možemo sebi obezbijediti sigurno snabdijevanje i čak možemo da ubiremo takse - naveo je Šarović.

Ministar navodi da je njegova procjena da Bosna i Hercegovina povećava, a podaci to pokazuju, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. U 2017. godini, kaže Šarović, planirano je da da bi pod povoljnim uslovima bez carina i prelevmana u Bosnu i Hercegovinu ušlo 4.500 tona mlijeka.

Šarović će početkom naredne sedmice u Turskoj će se na trilaterlanom sastanku Turska-Srbija-BiH sastati sa Nihatom Zeybekcijem, ministrom ekonomije Turske i potpredsjednikom Vlade i ministarom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem.

- Mi sa Turskom imamo razvijene bilateralne odnose i robna razmjena raste iz godine u godinu. Ona je dostigla već nekoliko stotina miliona eura. Bosna i Hercegovina na neki način i povećava svoje učešće u svojoj ukupnoj razmjeni čemu je posebno doprinio izvoz mesa i ulja, brašna i još nekih drugih proizvoda. Nastojat ćemo da obezbjedimo ovu ili tu kvotu povećamo. To će biti moj prvorazredni zadatak - rekao je Šarović uoči odlaska na trilatralni sastanak ministara ekonomije BiH-Srbija-Turska.

Naveo je da će njegov zadatak u razgovorima na trilateralnom sastanku biti i da se obezbijedi kontinuitet u isporuci ulja iz rafinerije Bimal, ali i da osigura izvoz brašna iz BiH u Tursku.

Rekao je da kada bi pitali predstavnike mesne industrije oni bi vjerovatno pomenuli cifru od 15.000 tona na koliko bi trebalo da se poveća kvota izvoza mesa iz BiH u Tursku u narednoj godini.

Na pitanje da li očekuje da Turska u narednom periodu više ulaže u BiH, s obzirom da je ove sedmice u Nišu, u Srbiji otvorena višemilionska investicija koja je osigurala nekoliko stotina radnih mjesta i da li cijeni da su trenutni odnosi Srbije i Turske bolji nego BiH Šarović navodi da ”BiH ima razvijene odnose sa Turskom najmanje kao i Srbija, mislim čak i bolje”.

- Mislim da Srbija nema neke pogodnosti koje ima BiH kada je u pitanju saradnja sa Turskom. Ali, svakako, ima i nekih primjera koji su u Srbiji odlični ili bolji nego što je to kod nas u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo gledati da neke stvari ismoristimo koje je iskoristila naša susjedna zemlja. Sa ministrom Ljajićem i sa mnom na trilateralni sastanak u Tursku će da ide jedan broj priovrednika te rukovodstvo Vanjskotrgovinske komore BiH i to će biti prilika da razgovaramo i o novim poslovima, ali i o mogućim investicijama. To je, također, u fokusu našeg interesovanja. Mislim da ono što možda nedostaje našim bilateralnim odnosima, to je više investicija sa turske strane, a posebno investicija u oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede - rekao je Šarović.

 

(Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh