Šarović: U WTO bi mogli ući prije godišnjih odmora

objavljeno: 08.02.2018. u 13:01

Uspješan završetak pregovora sa Ukrajinom najvažniji je rezultat sastanaka u vezi sa prijemom BiH u stalno članstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji su jučer održani u Ženevi, izjavio je za Faktor ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

- Što se tiče pregovaračkog dijela ostalo je još da završimo razgovore sa Brazilom i Rusijom. Sa Brazilom smo “na milimetar“ do okončanja pregovora i ostalo je još da usaglasimo kvote na uvoz pilećeg mesa koje oni traže od nas. Što se tiče Rusije ostalo je još da dogovorimo detalje odluke u vezi sa kvalitetom tečnog goriva – kazao je Šarović u izjavi z Faktor.

Prema njegovim riječima, na sastannku u Ženevi dogovorena je i Mapa puta za prijem BiH u WTO.

- Rokovi koji su postavljeni su vrlo zgusnuti. Prema Mapi puta pregovore bi trebali završiti do kraja marta, kako bi do kraja maja bili spremni svi dokumenti, koji zatim idu na ratifikaciju. Inače se prijem nove članice vrši na ministarskoj konferenciji WTO koja se održava krajem svake godine, ali postoje mehanizmi da se to učini i ranije. Mi ćemo nastojati da taj posao bude okončan prije sezone godišnjih odmora, kako bi do tada stekli status punopravne članice. Što se tiče BiH, mi moramo ratifikovati dokumente o pristupanju u WTO u Vijeću ministara, Predsjedništvu i Parlamentu BiH i gledat ćemo da to bude učinjeno u što kraćem roku – dodao je Šarović.

On je podsjetio da je BiH u proteklih 19 godina, koliko traju pregovori o prijemu naše zemlje u WTO, usvojila više od 100 zakona i drugih dokumenata, te sklopila 13 sporazuma, kojima će biti dodani ugovori i sa Ukrajinom, Brazilom i Rusijom.