Šarović sa ambasadorom Hagelbergom: Švedska daje 16 miliona eura za razvojne projekte

objavljeno: 01.02.2018. u 13:43

Švedska će u ovoj godini u razvojne projekte u Bosni i Hercegovini uložiti 16 miliona eura donatorskih sredstava, a fokus je na projektima u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Andersom Hagelbergom.

Zagađenje zraka jedan je od najvećih problema kojem će u narednom periodu biti posvećana najveća pažnja jer je, kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina treća zemlja u Evropi po zagađenosti zraka.

- U Bosni i Hercegovini od posljedica zagađenosti zraka godišnje umre oko 9.000 ljudi, a u Švedskoj 40, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i potrebi hitnog djelovanja kroz već započete projekte - istakao je ambasador Švedske.

Obostrano je iskazana spremnost za nastavak saradnje na dugoročnom projektu Švedske agencije za zaštitu životne sredine, kojim će se ojačati kapaciteti za poboljšanje procjene kvaliteta zraka, te njegovog monitoringa i upravljanja u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama.

Švedski ambasador najavio je ulaganja i angažman i u drugim značajnim projektima, posebno u oblasti poljoprivrede i ekonomije, s ciljem sveobuhvatne podrške EU-a integracijama Bosne i Hercegovine.