open-navfaktor-logo
search
Mjere štednje
Arnaut: Restoran u Parlamentu radi, a nema ni baštu ni terasu i to je sramota
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u nastavku 8. sjednice razmatra i Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije COVID-19, kojeg je uputio zastupnik Naše stranke Damir Arnaut.
19.05.2020. u 15:48
get url
text

Taj prijedlog podrazumijeva, između ostalog, zabranu upotrebe sredstava za troškove reprezentacije u institucijama BiH do kraja 2020. godine.

- Ukida se pravo na regres za godišnji odmor u institucijama BiH tokom 2020. godine i zabranjuje se isplata takvog regresa u institucijama BiH do kraja 2020. godine – navodi se u Arnautovom prijedlogu.

Njime se također predviđa ukidanje isplate jubilarne nagrade u institucijama BiH tokom 2020. godine, kao i pravo na naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

{$galerijaFotografija}

Član 7. Prijedloga se odnosi na ograničenje naknada za izabrane i imenovane zvaničnike i savjetnike, te se predviđa zabrana isplata stimulacija, toplog obroka, naknade za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika, naknada za odvojeni život, dnevnice za službena putovanja, prijevoz na posao i sa posla, te otpremine za odlazak u penziju.

Zabranjuje se i upotreba sredstava tekuće rezerve u 2020. godini, a službena vozila bi mogli koristiti samo vozači, policijski službenici i profesionalna vojna lica. Predviđeno je da se političkim strankama isplati maksimalno 50 posto iznosa novca kojeg je svaka stranka dobila tokom 2019. godine.

Tokom rasprave o hitnom postupku, predlagač Damir Arnaut je objasnio da se ovim zakonom uvode „najradikalnije mjere štednje od Dejtona do danas“.

- Ovaj prijedlog je dostavljen još 30. marta u proceduru, u trenutku kada privrednici još uvijek nisu počeli osjećati negativne posljedice. To nam ostavlja sumnju da je ovaj zakon u proceduru upućen u pravom trenutku – izjavio je Arnaut.

Optužio je rukovodstvo Zastupničkog doma da nije adekvatno reagiralo, te da su funkcioneri u BiH i pored nedovoljnog rada koristili reprezentaciju, službene telefone, službene automobile i ostale benefite koje je, kako je kazao, platila ionako posrnula privreda.

- Restoran Parlamentarne skupštine BiH je u ovom trenutku otvoren, radi, a nema ni baštu ni terasu, a to je sramota – dodao je Arnaut govoreći o privilegijama državnih funkcionera u odnosu na realni sektor.

Zastupnici su odlučili da se ovaj prijedlog neće razmatrati po hitnoj proceduri, s obzirom da je 22 zastupnika glasalo za taj prijedlog, 11 protiv, a suzdržan jedan, te nije postojala entitetska većina iz entiteta RS.

Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije COVID-19
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.