open-navfaktor-logo
search
Neslaganja u NS-u
Arnaut kod Konakovića lobirao da bude ministar: Forto mu poručio da "ne podržava pregovaranje bez znanja stranke"
Potpuno suprotne tvrdnje dolaze od strane predsjednika Naše stranke Edina Forte i istaknutog člana i federalnog zastupnika Damira Arnauta, kada je u pitanju podjela pozicija u novom sazivu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.
11.01.2023. u 21:52
get url
text
Arnaut i Forto

Dok Arnaut tvrdi da je razmatran za šefa bh. diplomatije Forto to demantira.

- Razgovarao sam o tome da li postoji ta mogućnost da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude pozicija koju ću ja obnašati. Onda bi Naša stranka dobila to ministarstvo, a Narod i pravda nešto drugo i zaista sam ohrabren činjenicom da je Elmedin Konaković ozbiljno razmotrio taj prijedlog rekavši da on nema apsolutno nikakve sumnje da bih ja bio najbolji na toj poziciji. Rekao mi je da će to vratiti nazad u stranku i da će se o tome izjašnjavati organi Naroda i pravde. Poslije me obavijestio da je NiP odlučio da će on biti kandidat za ministra vanjskih poslova BiH - rekao je Arnaut za N1.

U cijeloj priči pohvalio je ponašenje KOnakovića za koga je rekao da je "nastupio izuzetno galantno, srdačno i pošteno".

- I naravno da smo o tome razgovarali u Našoj stranci, nisam pričao sa Konakovićem bez da sam se konsultovao s njima ranije. Od Edina Forte sam dobio eksplicitan odgovor da ako je Konaković spreman da mi prepusti poziciju ministra vanjskih poslova i samim time Naša stranka dobije taj resor da mi on neće stajati na putu i s te strane sam ohrabren. Također i Srđan Mandić mi je dao podršku kao i veliki broj ljudi - rekao je Arnaut i dodao da je Sabina Ćudić na Predsjedništvu stranke rekla da on ne bi imao njenu podršku, što ga je zateklo.

O svemu se oglasio Forto, koji je odgovorio na tvrdnje Arnauta i iznio nešto drugačiju verziju priče.

- Arnaut nikada nije bio kandidat Naše stranke za Vijeće ministara, pa se shodno tome Predsjedništvo NS-a nikada nije izjašnjavalo o ambicijama Arnauta. Jedino o čemu se Predsjedništvo izjašnjavalo je pozicija u Ministarstvu prometa i komunikacija u Vijeću ministara. Naša stranka je nebrojeno puta dokazala da su naši članovi sposobni i spremni staviti ličnu sujetu i lične interese po strani kada donosimo izuzetno važne, nerijetko teške, strateške odluke. Žao mi je kada, u rijetkim situacijama, to nije tako - saopćeio je Forto.

Zanimljiv je i njegov stav o drugom dijelu Arnautove priče, odnosnu lobiranju kod Konakovića za poziciju šefa diplomatije.

- Ne podržavam samostalno pregovaranje o funkcijama bez znanja i odluka organa stranke. Period pred nama je težak, zahtjeva odgovornost i izdizanje iznad ličnog. Fokusirajmo se na bitno - zaključio je Forto.

Podsjećamo, Predsjedništvo NS-a podržalo je Edina Fortu kao kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija.

Arnauta je, pak, u politiku lansirao osnivač Stranke za BiH Haris Silajdžić, potom je prešao u Savez za bolju budućnost, da bi nakon rasula u ovoj stranci prešao u Našu stranku. Hoće li tu i ostati, ostaje da vidimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.