open-navfaktor-logo
search
Kremasto i zaliveno
Armina Memić, food blogerica, pokazala kako pripremiti ekmek kadaif
Ako se ne možete odlučiti šta više volite - kremaste ili zalivene kolače, ekmek kadaif postat će vaša omiljena poslastica.
11.04.2023. u 18:28
get url
text

Naime, ova vrsta kolača predstavlja kombinaciju klasičnog kadaifa i najfinije kremaste poslastice, a kako se priprema otkrila nam je food blogerica Armina Memić iz Kaknja. 

Potrebni sastojci: 200 g kadaifa (pola vrećice), 200 g sjeckanih oraha, 125 g istopljenog maslaca, 500 ml slatkog vrhnja/slatke pavlake, 500 ml mlijeka, četiri kašike šećera, dva pudinga od vanilije, 2 šlag kreme (umutiti ih sa 200 ml mineralne vode).
Agda: 500 g šećera, šest šoljica vode (male šoljice za kafu), kašičica limunovog soka.

Postupak pripreme:

Kadaif rasporediti po tepsiji (veliČina 38x26), preko kadaifa staviti sjeckane orahe, a zatim preliti maslacem.

Staviti kadaif da se peče u zagrijanoj rerni na 150 stepeni Celzijusa oko pola sata. Ukoliko vidite da orasi previše rumene možete preko staviti pek-papir.

Sastojke za agdu staviti u šerpu pa na ringlu da prokuha. Nakon ključanja neka kuha još 10 minuta. Pred kraj kuhanja dodati limunov sok.

Kadaif nakon pečenja ostaviti 10 minuta da se prohladi, a zatim ga u tankom mlazu zaljevati toplom agdom, pa ostaviti da se ohladi.

Priprema kreme: 500 ml slatkog vrhnja, 250 ml mlijeka i četiri kašike šećera staviti da prokuha.

U ostatku mlijeka (250ml) izmiješati puding, dodati prokuhanom mlijeku i slatkom vrhnju, pa miješati dok smjesa ne bude gusta.

Vruću kremu preliti preko kadaifa i ohladiti.

Preko kreme nanijeti umućene dvije šlag kreme ili pjene. Ekmek kadaif dekorisati po želji i poslužiti na iftaru.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Armina Memić Food Blogger (@memicarmina)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.