open-navfaktor-logo
search
Dva cilja susjeda
Armin Hodžić, predsjednik BNV-a Hrvatske: Ovo je signal za Bošnjake kome ne smiju dati glas
Ovakvi istupi Grabar-Kitarović, ocjenjuje Hodžić, udar su na suverenitet BiH jer ona, kako je kazao, hoda po svijetu i govori da je BiH nestabilna država, a da su muslimani u njoj teroristi i radikali
31.07.2019. u 09:02
get url
text
Kolinda Grabar-Kitarović

Izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao "nestabilnoj zemlji pod kontrolom militantnog islama" izazvala je žestoke reakcije domaće javnosti i zvaničnika.

Skandalozne izjave hrvatske predsjednice, uzimajući u obzir ranije izjave sličnog karaktera, nisu iznenadile predstavnike Bošnjaka u Hrvatskoj.

- Rekao bih čak da su i očekivane s obzirom na to da se u Hrvatskoj odvija predizborna kampanja za predsjedničke izbore, a da Kolinda Grabar-Kitarović gubi značajan broj birača na desnom spektru od protivkandidata Škore, pa joj treba atmosfera vanjskog neprijatelja koji je pred vratima kako bi mogla povratiti svoje birače – kazao je za Faktor Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Hrvatske.

Međutim, ocjenjuje Hodžić, ovakvi istupi Grabar-Kitarović su udar na suverenitet BiH jer ona, kako je kazao, hoda po svijetu i govori da je BiH nestabilna država, a da su muslimani u njoj teroristi i radikali.

- Velikodržavne politike susjedstva uvijek imaju dva cilja kada je BiH u pitanju, a što se očitava najbolje u Kolindinoj izjavi. Prvi je da je BiH nestabilna, a samim tim i neodrživa država. Drugi je kako su Bošnjaci nekakvi fundamentalisti jer se time želi potkopati njihova pozicija i ocrniti ih pred međunarodnom zajednicom, odnosno dovesti ih u situaciju da su oni nekakva prijetnja za Evropu. Sve ovo dobar je signal za Bošnjake u Hrvatskoj kome nikako ne smiju dati svoj glas – zaključuje Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.