open-navfaktor-logo
search
Uvjerljiva podrška
Armin Hodžić izabran za predsjednika SDA Hrvatske
Svi prisutni članovi izborne skupštine SDA Hrvatske glasali su za izbor novog predsjednika Armina Hodžića, osim jednog suzdržanog glasa
30.09.2018. u 13:34
get url
text

Na 10. izbornoj skupštini Stranke demokratske akcije (SDA) Hrvatske održanoj u Novinarskom domu izabran je novi predsjednik stranke Armin Hodžić koji je od 2016. godine obavljao dužnost glavnog tajnika stranke.

Svi prisutni članovi izborne skupštine SDA Hrvatske glasali su za izbor novog predsjednika Armina Hodžića, osim jednog suzdržanog glasa.

U svom je govoru novi stranački predsjednik Hodžić, mladi politolog koji je već niz godina aktivan u stranačkim tijelima SDA, kao i u ostalim organizacijama Bošnjaka u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj, istaknuo kako je potrebno vratiti ugled ove stranke te na pravi način artikulirati glas Bošnjaka u Hrvatskoj.

Hodžić je poručio kako se ne želi osvrtati na višemjesečne unutarstranačke sukobe koji su prethodili njegovom izboru te istaknuo kako je važno početi raditi sa sviješću da politički identitet Bošnjaka u Hrvatskoj ovisi o ovoj stranci.

Hodžić je iskazao želju da se svi Bošnjaci osjećaju dobrodošli u SDA Hrvatske i u tom svjetlu pozvao bivšeg, ranije smijenjenog predsjednika Mirsada Srebrenikovića na konstruktivan dijalog i suradnju.

"Proces asimilacije ubrzano teče i nemamo vremena za premišljanja. Predlažem kongres bošnjačkog ujedinjenja u Hrvatskoj koji će za cilj imati na jednom mjestu okupiti sve istaknute Bošnjake u Hrvatskoj, ali i šire, te donijeti konkretne smjernice za našu političku budućnost", kazao je Hodžić.

Hodžić je također poželio uspjeh sestrinskoj SDA na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini.

Izbornoj skupštini SDA svojim prisustvom podršku su dali izaslanik predsjednika SDA BiH Senad Bratić i politički tajnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davorko Vidović.

Bratić je prenio pozdrave predsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića te poželio stranci SDA Hrvatske da omogući Bošnjacima mjesto u političkim tijelima Hrvatske kakvo im pripada.

"Stvorila se kritična masa koja želi da Bošnjaci budu integrirani, a ne asimilirani u Republiku Hrvatsku i da doprinesemo da Hrvatska bude ljepša i prosperitetnija", poručio je Bratić.

Davorko Vidović iz SDP-a Hrvatske u svom je govoru naglasio važnu ulogu Bošnjaka u Domovinskom ratu, kao i u gradu Sisku, gdje su brojčano značajno zastupljeni.

Upozorio je kako tisuću kilometara granice između Hrvatske i BiH mora biti most između dvije zemlje te kako je neophodno ojačati suradnju i time omogućiti ekonomski i demokratski razvoj dviju država.

U Republici Hrvatskoj živi oko 100.000 Bošnjaka kojih se samo 62.000 tako deklarira, dok se ostali izjašnjavaju različito, ostali se izjašnjavaju Bosancima ili Hrvatima islamske vjeroispovijesti.

Na skupštini SDA je također izraženo nezadovoljstvo postojećim zastupanjem Bošnjaka u Hrvatskom saboru, koje zastupa predstavnica albanske nacionalne manjine, koja je u Hrvatskoj daleko malobrojnija od bošnjačke.

Uz izbor predsjednika SDA, izabrani su i ostali ključni stranački organi: glavni i nadzorni odbor te sud časti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.