open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Armin Duvnjak: Konstantnost Zrinjskog je nešto novo u okvirima bh. fudbala, Sarajevo treba istrpiti trenera i igrače
Armin Duvnjak, trener Čelika, za Faktor je prokomentarisao susrete 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu, koji su na programu bili u proteklu subotu, nedjelju i ponedjeljak.
22.03.2023. u 21:21
get url
text

Prije tri dana je bila godina otkako je 33-godišnji Duvnjak postao šef stručnog štaba NK Čelik. Od tada je na klupi tima sa Bilinog polja ostvario 33 pobjede, četiri remija i samo jedan poraz.

Nakon senzacionalnog izbacivanja Sarajeva poslije jedanaesteraca, Zeničani su nastup u Kupu Bosne i Hercegovine završili u osmini finala. Nakon boljeg izvođenja penala dalje je prošao Radnik iz Bijeljine.

Čelik je poslije 17 kola na vrhu tabele Druge lige FBiH - grupa Centar sa 44 boda, druga je Kolina sa 39, dok je na trećoj poziciji Bosna sa 36. Zeničanima je cilj plasman u Prvu ligu FBiH.

- U dosadašnjem dijelu sezone smatram da igramo ozbiljan fudbal. Mogu biti zadovoljan i rezulazima. Ispadanje iz Kupa nije nas obeshrabrilo. S obzirom na to da se znaju naši ciljevi, a to je ulazak u Prvu ligu Federacije, mi smo sve svoje resurse uložili na prvenstvo. U Kupu smo pokušali proći ozbiljnog protivnika, ali nismo imali sreće protiv Radnika. U proljetnom dijelu prvenstva nastavili smo igrati dobar fudbal, nastavili smo sa pobjedama i mladi igrači iz dana u dan napreduju. Naš krajnji cilj je njihov napredak i da zajedno skupa slavimo njihove pobjede i eventualni transfer da li ovo ljeto ili u narednih godinu dana - rekao je Duvnjak na početku razgovora za Faktor.

Početkom februara Čelik je dobio veliko pojačanje. Na Bilino polje stigao je bivši mladi i A reprezentativac naše zemlje Filip Arežina. On je u karijeri nastupao još za Leotar, Tuzla City, Lokomotivu Zagreb, Željezničar, Zrinjski, Mladost DK, GSK Tychy, Rudar Prijedor, Rudeš, Olimpik i Slogu.

- Filip je u prethodnih desetak godina igrao sa dosta naših igrača, bio je i moj saigrač. On je karijeru počeo u Slogi Gornji Vakuf, a ja sam tu kao mladi igrač bio na posudbi. Arežina je tad ulazio u prvi tim, tako da se poznajemo već dugi niz godina. Otvorila se opcija da dođe u naš klub da pomogne u našim ciljevima, a otvorila se i opcija na toj poziciji s obzirom na to da nas je Salkić napustio, da nam je bio potreban jedan vezni igrač. Smatram da i mi njemu možemo dosta pomoći da oživi svoju karijeru, a na ljeto ćemo vidjeti šta ćemo dogovoriti u slučaju ulaska u Prvu ligu Federacije - kazao je trener Čelika pa prokomentarisao susrete 23. kola Premijer lige:

Zrinjski – Igman 2:1

Igman se postavio hrabro u utakmici, malo je nedostajalo da napravi veliko iznenađenje. Kod rezultata 1:1 imali su par prilika. Ramić je imao jednu priliku nakon kornera, gdje je utakmica mogla otići u drugom smjeru. Zrinjski je postigao dva pogotka poslije dvije katastrofalne greške golmana i odbrane gostiju. Igman u proljetnom dijelu pokazuje da je mnogo ozbiljnija ekipa u odnosu na jesen i s pravom se mogu nadati opstanku u društvu najboljih. Imali su svojih šansi, ali na njihovu žalost ovaj put su ih greške skupo koštale. Zrinjski je dolaskom Rendulića na klupu nastavio putem koji je pripremio Jakirović. Konstantnost Zrinjskog je nešto novo u okvirima bh. fudbala i idealan primjer kako treba da se domaćinski odnosi prema svom klubu.

Borac – Leotar 2:0

Nakon pobjede protiv Tuzla Cityja u prošlom kolu čini mi se u najbitnijem momentu u sezoni Borac je došao do prave forme. Zahvaljujući njihovom ponajboljem igraču Ninkoviću ovaj put su došli do sigurne pobjede protiv Leotara. Trebinjci će svoje šanse za opstanak tražiti na utakmicama u Trebinju. Borac će do posljednjeg trenutka, posebno nakon ispadanja iz Kupa, učiniti sve da ostvari plasman u Evropu. Smatram da to i zaslužuju, s obzirom na kvalitetan igrački kadar.

Željo – Sloga 4:1

Santos je još jednom pokazao da je možda i najbitnija karika u timu Željezničara. Željo je dominirao cijelim susretom bez obzira na rezultat iz prvog poluvremena. Sloga je pod vodstvom Ćurguza igrala poprilično dopadljiv fudbal bez nekog velikog respekta prema protivniku. Nakon prvog poluvremena imali su aktivan rezulat 1:1, ali Željo je pokazao snagu i na krilima Santosa, Štilića, Krpića i Drlje došao do zaslužene pobjede. Šira klupa je odlučila ovaj put meč. Sloga ima problema sa povredama, morat će što prije konsolidovati svoje redove ako i naredne sezone želi igrati Premijer ligu.

Široki – Tuzla City 1:1

Utakmica dvije kvalitetne ekipe koje su ušle u ovaj meč sa dva različita raspoloženja. Široki je u posljednjem kolu u komšijskom duelu savladao Posušje, a Tuzla nakon niza loših rezultata je u ovom susretu ostvarila pozitivan rezultat koji će joj pomoći u nastavku sezone. Tuzlaci su pokazali da nisu zaboravili igrati fudbal i smatram da će ako uspiju konsolidovati redove svakoj ekipi protiv njih biti tešo igrati. Što se tiče same utakmice, vidjelo se da obje ekipe idu na pobjedu. Široki je nakon izjednačenja bio bliži pobjedi, ali smatram da je remi bio najerealniji ishod.

Velež – Sloboda 0:0

Veležu su nedostajali Haskić, Halilović i Vehabović. Osjetio se nedostatak pogotovo njihovog golgetera Haskića. Velež je imao terensku incijativu cijelu utakmicu. Dosta su imali ubačaja sa strane, imali su dosta dobrih centaršuteva, ali im je u završnici falio golgeter, to je svakako Haskić. Sloboda je općenito tvrda ekipa, posebno kada igraju na gostujućem terenu. Imaju iskusnu ekipu koja uz malo sreće može svakome otkinuti bod ili bodove. Ovaj put im je u odbrani nedostajao Jusić, ali nije ih koštalo gubitka meča. Slobodi je ovo bio vrlo bitan bod u borbi za opstanak. Dolaskom novog trenera Pranjića očekujem da će se još više podići, prvenstveno u psihološkom smislu. Što se tiče Veleža, imali su dominaciju cijeli meč, kiks za borbu u Evropu im nije trebao. Svakako, nastavili su pozitivnu seriju rezultata od dolaska trenera Jusufbegovića.

Sarajevo – Posušje 3:1

Dosta pratim Posušje ove sezone. Do prije tri mjeseca su igrali dopadljiv fudbal sa visokim presingom. Ušli su u seriju loših rezultata, uslijedio je i rastanak sa trenerom Granićem. Sarajevo je bilo dominantnije tokom čitave utakmice, a pogotovo drugo poluvrijeme gdje su uspjeli postići tri pogotka. U prvom dijelu Sarajevo je imalo dvije-tri dobre situacije, ali dobrom reakcijom gostujuće odbrane nisu uspjeli dati gol, dok je Posušje iz srednjeg bloka u tranziciji po osvajanju lopte pokušalo da ugrozi gol Sarajeva. Trenera Varešanovića treba da ohrabruje odlična igra Vrančića i Čatakovića. U drugom poluvremenu je Sarajevo izmjenama uspjelo da dobije na konkretnosti u napadu, što je u konačnici urodilo plodom i prvi gol Bordo tima sa 11 metara dao je dodatno samopouzdanje igračima, a nakon drugog gola je bilo jasno da Posušje nema snage za preokret.

Sarajevo u dosadašnjem dijelu sezone igra toplo-hladno. Uspiju uvezati dvije-tri pobjede, ali isto tako naprave i par kikseva i definitvno Sarajevo ima ozbiljnu ekipu. Veliki problem je sama atmosfera i iskreno se nadam da će Varešanović uspjeti konsolidovati redove u svom timu. Sarajevo dosta mijenja ekipu iz sezone u sezonu što im ne ide u prilog. Definitivno, tu je jedan od glavnih problema FK Sarajevo što igrači nikako da se naviknu na jedni druge. Po meni treba istrpiti i ekipu i trenera. Naravno, ako je trener dovodio ciljana pojačanja, treba vjerovati u to pa i po cijeni par loših rezultata. Konstatno mijenjanje igračkog i trenerskog kadra ne donosi dobar rezultat. Zrinjski je idealan primjer, Jakirović je imao par loših rezultata, ali čelnici kluba nisu mijenjali trenera i kasnije im se to sve isplatilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.