open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Armen Dželko optužen zbog ratovanja u Siriji
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog učešća na stranim ratištima u Siriji protiv Armena Dželke, koji se tereti za krivična djela "orgniziranje terorističke grupe" i "terorizam".
12.03.2020. u 10:57
get url
text

Dželko se nalazi u pritvoru, a tereti se da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske, otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Kako se navodi, dolaskom na područje Sirije Dželko se priključio ovim oružanim formacijama i sudjelovao u napadima i terorističkim aktivnostima, koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protupravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji.

- Optuženi je kao pripadnik tzv. ISIL-a više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije on se krajem 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportiran u BiH. Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.